Fıstığın ana vatanı olan Gaziantep’te fıstık fiyatları günden güne pahalılaşırken esnaf, tarıma dayalı sorunlardan dolayı yıllık ürün kaybı yaşayan Antep Fıstığının fiyatlarının fırlaması ile baş edilemediğini aktardı.
‘ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ’
Baklava işletmecisi Mehmet Öner, fıstık ve şeker fiyatlarının baklavacıları mahvettiğini dile getirerek, “Gelen zamlar küçük esnafları sildi süpürdü. Fıstık geçen sene aldığım fiyatın iki katına satılıyor. Şekerin torbasını 300 TL’ye alıyordum. Şu an torba fiyatı bin 250 TL oldu. Müşteriye de bir şey anlatamıyoruz, derdimizi açıklayamıyoruz, vatandaşın da alım gücü de kalmadı” dedi.
‘BORCA YÜKLENİYORUZ’
Şekere, fıstığa, una bir tatlının hammaddesine gelebilecek bütün gıda ürünlerine zam geldiğini söyleyen Öner, “Dükkânı ayakta tutabilmek için borca, krediye yükleniyoruz. Satışlarımız düştü özellikle bayramdan sonra satışlarda yüzde 50 kayıp yaşandı. Vatandaşın da 1’e aldığı 2, 2’ye aldığı ise 4 çıktı. Keşke asgari ücrete zam gelmesiydi de alım gücü de düşmeseydi. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu duruma el atması lazım gidişatımız hiç iyi değil, devlet büyüklerimiz bu sorunlara karşı çözüm bulmalılar” diye konuştu.
‘FISTIK KARA BORSAYA DÜŞTÜ’
Tatlı işletmecisi Mehmet Kalkan, fıstıktan başlayarak tüm ha
mmaddelere zam geldiğini söyledi.
Kalkan, “ Fıstık pahalı, yağ pahalı, şeker aynı keza pahalı. Örneğin şeker 200 TL’den bin 250 TL’ye yükselmiş bu durumda üretici haklı ve zor durumda. Suç üreten de değil hammadde de! Hammadde çok pahalı, fıstık kara borsaya düştü, bunun denetlenmesi lazım yoksa fiyatların bu kadar uçmasının imkânı yok, devletin denetleme yapması lazım. Türkiye’de her ürün var fakat merdiven altı ürünler de çok fazla, denetleme şart!” ifadelerini kullandı.
‘ZAM YAPMAK ZORUNDA KALIYORUZ’
Fıstık ticareti ile uğraşan kuruyemişçi Muhammed Kennuh, fiyatların çok yüksek olduğunu ve mahsulün çıkması durumunda bollaşan ürünlerin fiyatlarının da düşeceğini tahmin ettiğini belirtti.
Piyasada fıstığın kalmadığını söyleyen Kennuh, “Her sene mahsulün sonuna doğru bu durumlar yaşanır, fiyatlara zam gelir. Her şeye üst üste zam gelince mahsulün sonunda gelen zam göze batıyor ancak bu zam bizim elimizde olan bir şey değil. Ben dükkânımı kapatmamak için 150’den aldığım fıstığa 10 TL zam koymak zorundayım. Umarım seneye fiyatlar düşer çünkü düşmesi benim için daha iyi bir durum olacak. Zamlardan önce müşterim 2 kilo alıyorsa fiyatlar yüzünden bu alım 1 kiloya düştü, çünkü alım gücü kalmadı. Şu an fıstık fiyatları çok yüksek. Baklava üreticisinin de fiyatlarını yükseltmesi lazım yükseltmezse tatlıdan da kar edemez, işçinin ücretini de veremez, elektrik faturasını da yatıramaz. Bu yüzden zam yapmak zorunda kalıyoruz, zam yapmak istemiyoruz ama insanlar zam yapmaya mecbur kalıyor çünkü diğer zamlar karşısında ayakta durabilmenin tek yolu bu, fiyatlar düşükken karımız yüksekti şuan fiyatlar üzerinde oynama yapmaya korkuyoruz” açıklamalarında bulundu.