USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

EYT'den yaralanmak için 15 yol

EYT düzenlemesi için tarih yaklaşırken, düzenlemeden yararlanmak isten ancak primi tamamlamamışlar için farklı doğum ve askerlik borçlanmasının yanı sıra farklı imkanlar da bulunuyor.

EYT'den yaralanmak için 15 yol
08-11-2022 21:09
Google News

EYT düzenlemesi hazırlığı, çalışma süresi az olanları eksik primini tamamlama telaşına sürüklerken; burada çeşitli borçlanma imkanları devreye giriyor. Sadece doğum ve askerlik için değil, bazı alanlarda eğitim ve staj süreleri için de bu imkan tanınıyor. 

Yaşa takılanlara emeklilik yolunu açacak düzenleme için geri sayım başlarken, eksik primi olanlar bunları tamamlama telaşına düştü. Primleri artırmanın en kolay yolu da borçlanma. Üstelik borçlanma imkanları sadece doğum ve askerlik borçlanmasıyla sınırlı değil. 15 ayrı borçlanma imkanı bulunuyor. İşte primi artırmak isteyenlerin borçlanma yapabileceği süreler ve borçlanmaya yönelik merak edilen soruların yanıtları… 

HANGİ SÜRELER BORÇLANILABİLİYOR?

Kanun gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 4/a, 4/b ve 4/c statüsünde çalışan kadınların doğumdan sonra prim ödemeden geçirdikleri süreler. En çok 3 çocuk için, her çocuk için 2 yıl borçlanma yapılabilir.

Er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen süreler. 
 4/c statüsündeki kamu çalışanlarının mevzuata uygun kullandıkları aylıksız izin sürelerinin tamamı. 
 Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde ya da yurt dışında geçirilen normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri. 
 Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların 1 yıla kadar olan normal staj süreleri. 
 Sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan bu suçtan dolayı beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen süreleri.
 Sendikalı işçilerin grev ve lokavtta geçen süreleri.
 Hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri. 
 Seçimlerde aday olmak için görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri süreler.
 4857 Sayılı İş Kanunu'na göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların, 25 Şubat 2011 tarihinden sonraki dönemde kısmi süreli çalıştıkları aylara ait 30 günden eksik süreler.
 1416 Sayılı Kanun uyarınca yurt dışında geçen öğrenim süreleri.
 Fakülte veya yüksekokullarda kendi hesabına okuduktan sonra subay veya astsubay olarak göreve başlayanlar ile polis memuru veya komiser yardımcısı olarak atananların başarılı öğrenim süreleri. 
 Polis Akademisi ile fakülte ve yüksekokullarda Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken EGM hesabına okumaya devam eden öğrencilerin başarılı eğitim süreleri.
 Uzman ve usta öğreticilikte geçen süreler. 
 Yurt dışında ev kadını olarak geçen süreler veya sigortalı çalışarak geçirilen süreler
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler