Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Mesajında gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirten Başkan Fadıloğlu, sıfır atık misyonuyla elde ettikleri kazanımları aktardı.
Doğayı koruma altına alan çok sayıda proje uygulayan ve sürdürülebilir tasarrufta önemli görev üstlenen Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Çevre kirliliğine bağlı sorunlar, 1970’li yılların başında hız kazanarak uluslararası platformlarda tartışılır hale gelmiş, 1972 yılında İsveç’te yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan bir kararla 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir. Bu tarihten itibaren Dünya Çevre Günü, ülkemizde de dünya çevre korumacılığının yaygınlaştırılması, iyileştirilmesi ve bilinçli bir katılımın sağlanması amacıyla evrensel bilinçlendirme günü olarak kabul edilmekte ve değerlendirilmektedir.
Özellikle geride bıraktığımız yüzyıldaki hızlı sanayileşme ve şehirleşme oluşumu ile hızlı nüfus artışı, geleceğimizi yakından ilgilendiren önemli çevre sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Dünyamızın boğuştuğu çevre sorunları, insan sağlığını önemli ölçüde tehdit etmekte, doğal dengeyi bozmakta, karşı karşıya kaldığımız bu olumsuzluklar bizlere ve ülkelere pek çok görev ve sorumluluklar yüklemektedir.
Unutmayalım ki doğayı ve çevreyi korumak, çevre konusunda duyarlı olmak, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmak için çaba göstermek bizlerin ortak görev ve sorumluluğu olduğu kadar bir vatandaşlık görevidir. Sağlıklı, yaşanabilir, sürdürülebilir, temiz bir çevre konusunda atacağımız her adım çocuklarımızın geleceğinin güvencesi olacaktır.
Şehitkamil Belediyesi olarak bugüne kadar uyguladığımız geri dönüşüm amaçlı projelerle çok büyük kazanımlar elde ettik. Bu kapsamda 2012 yılında uygulamaya başladığımız MÖP Projesi kapsamında toplam 84 bin 650 ton atığın geri dönüşümü sağladık. Böylelikle 1 milyon 7 bin 335 adet ağaç kesilmekten kurtarılırken, 19 bin 872 megavat elektrik, 258 bin 480 ton su ve 22 bin 174 metreküp fueloil tasarrufu yaptık. Ayrıca 15 bin 100 kilogram atık pil toplayarak 5milyon 33 bin metreküp toprağın kirlenmesinin önüne geçtik.
Yine 2018 yılında uygulamasına başladığımız E-MÖP Projesi kapsamında bugüne kadar 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’nde 58 bin 294 kilogram atık elektrikli ve elektronik eşya, 4 bin 058 kilogram atık yağ, 6 bin 016 kilogram atık akü, 72 bin 905 kilogram ömrünü tamamlamış lastik toplandı.
04-06-2022
‘Giysileriniz İkinci Bir Şansı Hak Ediyor’ sloganıyla 2018 yılında uygulamaya başladığımız proje ile bugüne kadar 390 bin 846 kilogram kullanılmış giysi ve kıyafet malzemesi toplandı, 235 bin 923 adet giysi ve tekstil ürünleri, gerekli bakım ve temizlik işlemlerinden geçtikten sonra ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.
İlçe sınırları içerisinde tadilat ve inşaat çalışmaları sonucu oluşan tadilat ve moloz atıklarının gelişigüzel çevreye bırakılmasının ve uygunsuzca boş arazilerde bertaraf edilmesinin önüne geçilmesi geçerek bugüne kadar 1760 kez vatandaşımıza konteynır hizmeti vererek toplam 8 bin 800 ton tadilat ve moloz atığının bertarafı için gerekli transferi sağladık.
Ayrıca, özellikle son dönemde fosil yakıtla çevreye verilen zararı minimum seviyeye indirmek ve belediyemizin kuruluş olarak yenilenebilir enerjide öncü olmasını sağlamak adına hizmet binalarımızın çatılarına güneş enerji panelleri yerleştiriyoruz. Böylelikle gerekli enerjiyi, doğaya ve ülke ekonomisine zarar vermeden elde etmiş oluyoruz.
Bu duygu ve düşüncelerle Dünya Çevre Günü’nü kutluyor; sağlıklı bir gelecek, temiz bir çevre ve sağlıklı günler diliyorum.”