Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Seda Okumuş’un TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında, 11-12 Kasım 2023 tarihlerinde fen bilgisi öğretmen adaylarına model tabanlı öğretim ve artırılmış gerçeklik teknolojisine yönelik iki günlük bir eğitim verildi.
Fen bilimleri dersi çerçevesinde model tabanlı öğretim ile ilgili teorik ve uygulamalı bilgiler verilen öğretmen adaylarına, yeni nesil teknolojiler hakkında bilgi sahibi olmaları ve uygulama yeterliklerini geliştirmeleri için ayrıca artırılmış gerçeklik uygulamaları verildi.
Eğitim içeriğinde modeller ve özellikleri, model tabanlı öğretim süreçleri, artırılmış geçeklik teknolojisi ile ilgili farklı yazılımların ara yüzü, kullanımı ve uygulama örnekleri gösterilmiş, ayrıca öğretmen adaylarının hem modeller ve model tabanlı öğretimle hem de artırılmış gerçeklik teknolojisi ile ilgili uygulamalar da yapmaları sağlandı.
Yeni nesle ayak uydurabilmek ve onları anlamak için teknoloji yetkinliğinin önemli olduğunu ifade eden Doç. Dr. Seda Okumuş, fen bilimleri dersinin hayatın içinde bir ders olduğunu ve teknoloji ile iç içe olduğunu belirtti. Bu bağlamda, fen bilimleri dersleri kapsamında teknolojinin kullanılmasının elzem olduğunu ifade eden Okumuş, verdikleri eğitim süreci ile ilgili fen bilgisi öğretmen adaylarının teknolojik yeterliklerini geliştirmeyi ve model tabanlı öğretime artırılmış gerçeklik teknolojisini entegre edebilecek öğretmen adayları yetiştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Ayrıca 2023-2024 güz dönemi boyunca seçilen öğretmen adayları ile artırılmış gerçeklik ve model tabanlı öğretime yönelik uygulamalı eğitimlerin devam edeceğini ifade etti.
TÜBİTAK tarafından desteklenen projede Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi’nin desteği ile 22 fen bilgisi öğretmen adayı eğitime alındı. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi merkez binasındaki eğitime katılan 22 öğretmen adayına, fen bilimleri dersi için model tabanlı öğretim yönelik teorik ve uygulamalı eğitimler verildi.
Doç. Dr. Seda Okumuş’un yanı sıra farklı üniversitelerden 6 araştırmacı ve 3 bursiyerin görev aldığı projede öğretmen adaylarına artırılmış gerçeklik teknolojisi hakkında da bilgiler veriliyor. 36 ay boyunca devam edecek projede fen bilgisi öğretmen adaylarının model tabanlı öğretim ve artırılmış gerçeklik teknolojileri ile ilgili bilgilendirilmelerinin ardından seçilen öğretmen adayları fen bilimleri konularında model tabanlı artırılmış gerçeklik uygulamaları tasarlanacak ve tasarlanan içerikler ortaokul öğrencilerine uygulanarak başarı, dijital okuryazarlık gibi konularda öğrenmelerine etkisine bakılacak.
Projede artırılmış teknolojisinden faydalanılmasındaki asıl amaçlarının yeni nesle hitap edecek teknolojilerle ilgili yeterlik kazanmak olduğunu anlatan Okumuş, şunları söyledi:
“Teknoloji entegrasyonu günümüzde özellikle üzerinde durmamız gereken önemli bir alandır. Bu bağlamda, proje kapsamında verdiğimiz eğitimlerle öğretmen adaylarının teknoloji yeterliklerini artırmayı ve uygun teknolojik derinliğe sahip model tabanlı öğretime entegre edilmiş artırılmış gerçeklik içerikleri oluşturmalarını hedeflemekteyiz. İlerleyen süreçte öğretmen adaylarının geliştirdikleri bu içeriklerin ortaokul seviyesinde etkisine bakacağız.”
Okumuş ayrıca proje sürecinde desteklerinden dolayı Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Prof. Dr. Ufuk Şimşek ve Atatürk Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’ya da teşekkürlerini belirtti.