USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Fethin yıldönümünde Fatih'in Silivri'deki emaneti mahzun... Caminin sadece minaresi kaldı

Fatih Sultan Mehmet’in 571 yıl önce fethettiği İstanbul’da Ayasofya ile birlikte vakfettiği 7 ibadethaneden biri olan Silivri Fatih Camii’nden geriye yalnızca bir minare kaldı.

Fethin yıldönümünde Fatih'in Silivri'deki emaneti mahzun... Caminin sadece minaresi kaldı
30-05-2024 15:22
Google News

Fatih Sultan Mehmet'in vakfiyesi olan Silivri Fatih Camii yok edilmek isteniyor

GALERİNİN DEVAMI <p>Fatih Sultan Mehmet'in, 1453'te İstanbul'un fethetmesinin ardından vakfettiği eserlerden <a href=biri olan Silivri Fatih Camii, yok edilmek isteniyor.

"><p>1453'e <a href=kadar kilise olarak kullanılan, fetihten sonra camiye çevrilen yapı, Balkan Harbinde yıkıldı. Daha sonra Balkan Savaşlarının İkinci Çatalca Muharebesi sırasında Bulgar kuvvetlerinin müdahalesi ile tamamen çöktü.

"><p>1950 yılında, çöken caminin hemen yakınına, Fatih Camii inşa edildi. Cami, o zamandan <a href=beri hizmet veriyordu.

"><p><strong>

Fatih Camii, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethi ile Fatih Sultan Mehmed Vakfiyesi'ne ilk yedi içerisine kayıt olunan fetih camilerinden biri.

"><p>Burada <a href=daha önce bulunan Alexios Apakaukos (diğer adıyla St. John) Kilisesi, kim tarafından kurulduğu bilinmeyen, tabelasında Yunanca isim de bulunan Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği'nin başvurularıyla şimdi yeniden ihya edilmek isteniyor.

"><p>Söz konusu dernek, kilisenin alt kısmında bulunan 900 metrekarelik sarnıcın ise <a href=sergi alanına dönüştürülmesini talep ediyor. Daha önce cuma namazı ve teravih namazlarında Fatih Camii'ne sığmayan cemaat, burada namaz kılıyordu. Ancak bu dernek, özel bir şirketten aldığı 'çürük raporu' ile müftülüğe başvurarak cami hakkında yıkım kararı aldırdı.

"><p>Bu kararın ardından kapatılan ve dört bir yanına giriş yasağı konan caminin yerine cemaatin namaz kılması için bir konteyner konuldu.</p><p>Halihazırda cami <a href=sayısı sıkıntısı çeken Silivri'deki Müslüman halk ise, hem ibadet etmek, hem de Osmanlı mirasına sahip çıkmak için caminin korunmasını istiyor.

"><p>Bu konuda Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne, caminin alt tarafında bulunan sarnıcın tekrar <a href=ibadete açılması için başvuru yapılmış, ancak 'sarnıcı su bastığı' gerekçesiyle reddedilmiş. Haber7'ye açıklama yapan İstanbul Çevre Kültür ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (İSTED) su basma gibi bir durumun söz konusu olmadığını aktardı.

"><p>Daha sonraki süreçte Vakıflar Genel Müdürlüğü, cami yapılması yönündeki başvuruyu <a href=kabul etti. Buna göre 1950 yılında inşa edilen Fatih Camii yıkılacak, yerine ahşap bir cami yapılacak. Alt taraf da ibadete açılacak. Ancak 6 ay geçmesine rağmen henüz cami projesi bile çizdirilmedi. Bu sırada Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Derneği, Anıtlar Kurulu'ndan sarnıç bölümünün sergi olması yönünde karar çıkarttırdı.

">

Haber7 - ÖZEL

İstanbul’un Silivri ilçesinde 13. yüzyılda Alexios Apakaukos Kilisesi olarak inşa edilen yapı, İstanbul’un fethinin ardından camiye çevrildi. Fatih Camii altındaki tarihi sarnıçla birlikte yüzyıllar boyunca müslümanlara hizmet verdi. Cami, 1912-1913 yıllarında cereyan eden Balkan Savaşları’nda Bulgar çetelerin saldırılarında yıkıldı. Yeniden ihyası için on yıllardır birçok girişimde bulunulan tarihi ibadethanenin yakınında, 1980 yılında yeni bir cami inşa edildi.

DEPREM BAHANESİYLE CAMİYİ YIKTIRDILAR

Türkçe ve Yunanca isim tabelası bulunan “Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği” isimli bir oluşum, “caminin sarnıca zarar verdiği” iddiası ile Fatih Camii’nin yıkılması gerektiğini gündemine aldı. Dernek, caminin altındaki sarnıcın konser alanı olması gerektiğine dair yayınlar yaptı.

2019’da kurulduğu beyan edilen derneğin kim yada kimler tarafından idare edildiği kamuoyuna açıklanmıyor.

Derneğin yayınladığı Silivri Tarih Derneği Bülteni’nin 3. sayısında yer alanSt. John Kilisesi ve Sarnıcı” başlıklı yazıda şu ifadelere yer verildi:

“Sarnıcın bir an evvel restorasyonuna başlanılması ve restorasyonla yapıdaki rutubetten vb. etkenlerden korunarak Silivri’nin Şehir Mimarisi belleğine yeniden kazandırılması elzemdir. Bununla birlikte sarnıcın üstünde bulunan Fatih Cami’nin yıkılması kilisenin ana beden duvarlarının daha net bir şekilde açığa çıkartılmasıyla burasının açık hava müzesi olarak kullanılmasına ve sarnıcın da İstanbul’da diğer önemli sarnıçlarda olduğu gibi konser, sergi ve konferans salonu olarak kullanılabilmesinin önünün açılması gerekmektedir. Bunun için en önemli adım doğru restorasyon kurallarına uygun olarak yapılacak çalışmalardır.”

2014 yılında ise CHP’li Silivri Belediyesi, Yunanistan'dan davet edilen heyete söz konusu sarnıçta ayin yaptırmıştı.

Dönemin CHP'li belediyesi tarafından davet edilen Hristiyan din adamları, Fatih'in vakfettiği caminin altındaki sarnıçta ayin gerçekleştiriyor (2014)


Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği, bir üniversiteden alınan raporla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvuru yaptı. Kurul, cami için yıkım kararı aldı. 29 Mart 2021’de Silivri Müftülüğü, Fatih Camii’nin “riskli bina” statüsüne alındığını duyurarak ibadethanenin geçici olarak kapatıldığını duyurdu.

Cami, 2023 yılının başında yıktırıldı.

İstanbul Valiliği’nin caminin yeninden ihya edilmesi için harekete geçtiği, projelendirme için Bilim Kurulu oluşturduğu bildirildi. Aradan geçen 18 aylık zaman diliminde somut bir netice alınamadığı belirtiliyor.

FATİH'İN VAKFİYESİNDEKİ CAMİ SÜRATLE İHYA EDİLMELİ

Fatih Sultan Mehmet Han’ın emaneti olan ve yalnızca minaresi ayakta kalan Silivri Fatih Camii’nin yeniden inşa edilmesi için yetkililere çağrıda bulunuyor. İstanbul’da tahrip edilen, yıkılan veya yok edilen tarihi camilerin yeniden şehre kazandırılması için ciddi çalışmalar yürüten İstanbul Çevre Kültür ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (İSTED) Silivri Fatih Camii’nin inşa edilerek bölge halkının ibadethane ihtiyacının karşılanması çağrısında bulunuyor.

İSTED’in konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeler yer alıyor:

“İvedilikle, ilgili Kurul, Belediye ve Müftülükten yıkım kararı alınan cami ve sarnıç hakkında kadimden gelen ve vakfedildiği mimarisi ile sarnıcın güçlendirmesi, caminin ise rekonstrüksiyon projelerinin gerçekleştirilerek inşasına başlanmasına, bununla birlikte bu süreçte halkın ibadethane ihtiyacının; sarnıcı ibadete açarak ya da aminin inşa süreci tamamlanana kadar geçici ibadet alanı ve mekânı oluşturulmasını talep ediyoruz.

Silivri Fatih Camii’nin hüviyetini ortadan kaldırmak isteyen herkesi ve konuya ilişkin mer’î mevzuatı uygulamakla sorumlu tüm kamu kurum ve kuruluşlarını ve dahi çalışanlarını, mer’î mevzuat dışında ve toplumun köklerinden uzak yaklaşımlar ile hareket etmemeleri hususunda uyarıyoruz…”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler