USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Fıstık, üreticisi endişeli!

2022 yılında 200 bin ton rekolte beklenen Antepfıstığında hasat başladı. Hasat döneminin başlaması ile birlikte üreticiler, tüccarın düşük fiyattan fıstık almasından ve maliyetleri karşılayamamaktan endişe duyuyor.

Fıstık, üreticisi endişeli!
23-08-2022 17:06
23-08-2022 17:08
GAZİANTEP
Google News

TMMOB Ziraat Mühendisleri Gaziantep Şube Başkanı Abdulkadir Deniz,  yeni mahsul hasadının başlaması ile birlikte kırmızı kabuklu  Antepfıstığının 130 TL’den satılmaya başladığını, üreticinin zarar etmemesi için bu oranın altında fiyatlara satış yapılmaması gerektiğini söyledi.

Gaziantep’in ve bölgenin yöresel ürünlerinden olan Antepfıstığında hasat dönemi başladı. Ağırlıklı olarak Şanlıurfa ve Gaziantep’te yetişen Antepfıstığında bu yıl var yılı olmasına rağmen iklim koşulları, sert geçen kış mevsimi ve artan sulama maliyetlerinden dolayı 300 bin ton dolaylarında beklenen rekolte 200 bin tonun civarında oldu.

FIRAT SUYUNU BİR TÜRLÜ BARAK OVASI’NA GETİRMEDİK

TMMOB Ziraat Mühendisleri Gaziantep Şube Başkanı Abdulkadir Deniz de bu sene ‘var yılı’ olan antepfıstığına gerekli bakımın yapılamaması nedeniyle verimin düştüğünü söyledi.  Bakımın da yarı yarıya azaldığını ifade eden Deniz, “Sulama zaten kronik bir sorun. Fırat’ın suyunu Barak Ovasına bir türlü getiremedik. Bu suyun Barak Ovasıyla buluşması bölge çiftçisi için can suyu olacak. Şu an yüksek maliyetlerde dolayı çiftçi tarlayı sulayamıyor. Sulama zaten bölgenin de kronik bir sorunu haline geldi. Çiftçinin kendi imkânlarıyla sulama yaptığı yerlerde maliyetler artıyor.’’

AÇIKLANAN FİYAT, ÜRETİCİNİN MALİYETİNİ KARŞILAMIYOR

Hasadı başlayan Antepfıstığında şu an için belirlenen alım fiyatlarının çiftçinin maliyetlerini dahi karşılayamadığını kaydeden Deniz, fiyatların 3-4 tüccar tarafından belirlendiğini savunarak, “Çiftçiye her ne kadar ürününüzü hem satmayın desek de borçlardan dolayı hemen satmak zorunda kalıyor. Geçtiğimiz yıl çiftçinin 65 liraya sattığı fıstığı tüccar 180 liradan sattı.  Geçen yıla oranla maliyetler 4-5 kat artmasına karşın bu yıl ki fiyatlar geçen senenin fiyatlarının altında belirlendi.”

“TABAN-TAVAN FİYAT BELİRLENMELİ”

Çiftçinin maliyetlerin altından kalkabilmesi için boz fıstık fiyatının minimum kilogram fiyatının 65 lira olması gerektiğini anlatan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdulkadir Deniz, “2021’de kırmızı fıstığın kilosunu 65 liradan sattığımızda aşağı-yukarı 9 litre mazot alabiliyorduk. Şu an 1,5-2 litre alabiliyoruz. Geçen yıl 60 lira olan gübre bu yıl 200 lira ve fiyatlar neredeyse saat başı artıyor. Tüm bunlar karşısında çiftçi tüccara muhtaç durumda. Artan maliyetler oranında fıstığın fiyatı artmadı. Bunun için devletimizin gerekli adımları atmasını bekliyoruz. Öncelikli olarak bir birlik ya da kooperatif kurularak Antepfıstığında taban-tavan fiyatlarının belirlenmesi gerekiyor. Dünyada çok fazla örneği var, mazot da çiftçiye ucuz fiyatlardan satılmalı. Şu anda yeni mahsul Antepfıstığı 130 TL’den satılıyor. Üreticinin zarar etmemesi için bu oranın altında fiyata satış yapılmamalı’’ diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler