Gayrimenkul sektöründe vergi adaletini sağlamak ve kayıpları önlemek amacıyla yetkililer kollarını sıvadı. Yeni düzenleme kapsamında 2026 yılında önemli adımlar atılacak. Yeni sistem ile birlikte taşınmazların vergilendirilmesinde rayiç bedel yerine artık gerçek değer esas alınacak.
RAYİÇ BEDEL NE ZAMAN KALKIYOR?
Cumhurbaşkanlığı yıllık programında da dikkat çekilen bu ihtiyaca yönelik olarak taşınmaz değerlerinin takibin kolaylaştıracak bir altyapı oluşturulacak.
Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne entegre edilecek olan bu mekanizma, gayrimenkul değer değişimlerini takip edebilmek için kullanılacak. Bu sayede alım satım işlemlerinde şeffaflık artırılacak ve adil bir vergilendirme sağlanacak.
Bu projenin 2026 yılında hayata geçmesi bekleniyor.
RAYİÇ BEDEL NEDİR?
Rayiç bedel alınacak veya satılacak ev, arsa, taşıt veya taşınmaz malların piyasada olan değerini ifade etmek için kullanılmaktadır. Rayiç bedeline sadece alım - satım işleri sırasında değil, sigorta yaptırma veya vergi ödemeleri sırasında da ihtiyaç duyulmaktadır.
Rayiç bedel, bir malın alışa ya da satışa konu olduğu zaman dilimindeki güncel satış veya sürüm bedelidir. Malın değerinin altında satılmasını engellemek ve pazarın dengesini korumak gibi önemli bir işlevi bulunmaktadır.
Kaynak: HABER7.COM