Gaziantep’te intihar vakaları ardı ardına yaşanmaya devam ediyor. Önemli kısmı daha önce intihar girişiminde bulunan veya ailelerinde benzer hikayeler bulunan kişiler olması akıllara “Bu kişilerin durumu belliyken takipleri yapılmıyor mu? Konuyla ilgili uzmanlar ne iş yapıyor? Sorularını getirdi.
Gaziantep’te geçen hafta 11 intihar ve intihar girişimi meydana gelmiş, 11 kişi canına kıyıp yaşamını yitirirken 3 kişi de ağır yaralı olarak hastanelere kaldırılmıştı. Bu kişilerin hastanedeki yaşam savaşları devam ederken son iki günde 4 intihar vakası daha meydana gelmesi akıllara çeşitli soruları getirdi.
Dün canına kıyan kişinin 1 yıl önce intihar sonucu yaşamını yitiren annesinin ölüm yıldönümünde canına kıyması, bugün de yaşamına son veren kişinin 5 yıl önce intihar girişiminde bulunup kendisini astığı ip kopunca ölümden dönen bir kişi olması bu soruların yerindeliği göz önüne seriyor.
Sıklıkla intihar haberlerinin çıktığı Gaziantep’te anlık gelişen olaylar dışında göstere göstere gelen bu tür vakalar konusunda ne yapmış acaba? Şehirde farklı kurumlarda çalışan psikolog, sosyolog ve sosyal çalışmacılar ile farklı mesleklerden uzmanların da yer aldığı komisyonlar kurulup çalışmalar yapıldığı söylense de bununla ilgili kamuoyuna açıklanan bir çalışma takvimi veya rapor ise henüz bulunmuyor.
Son 2 haftada 15 kişi canına kıydı; 12’si hayatından oldu, 3’ü yaşam mücadelesi veriyor!
Kim ne yapıyor?..
Şimdi kamuoyu adına soruyoruz? Bu vakalarla ilgili ciddi ve topyekün bir çalışma yapılıyor mu? Yapılıyorsa hangi aşamada? Bugüne kadar intihara meyilli olan kaç kişiye ulaşıldı? İntihar girişiminde bulunan kaç kişiye ulaşıldı? Ya da genel olarak topluma yönelik hangi duyarlılık mesajlarını içerek bilgilendirici saha çalışmaları gerçekleştirildi?