Yüksek yargılama giderleri nedeniyle vatandaş dava açamıyor, hakkını arayamıyor. Yüksek yargılama giderleri dikkat çeken Avukat Sercan Karadağ, “Yüksek yargılama giderleri nedeniyle vatandaş dava açamıyor, hakkını arayamıyor” dedi. Vatandaşların yüksek yargı harçlarından dolayı hakkını arayamadığını belirten Karadağ, yüksek yargılama giderlerinin vatandasın canını yaktığını belirtti. Yargı harçları ve masrafların biran önce düşürülmesi gerektiğini belirten Karadağ, “Biran önce yargılama gider ve harçların makul seviyeye çekilmesi lazım” dedi.
YÜKSEK YARGILAMA GİDERLERİ NEDENİYLE VATANDAŞ HAKKINI ARAYAMIYOR
İcra dosyaları adliye binalarına kabarırken yüksek harç bedelleri de vatandaşın cebini yakıyor. Yargı harçları nedeniyle vatandaşlar mahkemelerde neredeyse “adım başı” para ödüyor. Yüksek yargılama giderleri nedeniyle vatandaş dava açamıyor, hakkını arayamıyor. Yüksek yargılama giderleri dikkat çeken Avukat Sercan Karadağ, “Yüksek yargılama giderleri nedeniyle vatandaş dava açamıyor, hakkını arayamıyor” dedi.
YÜKSEK YARGILAMA GİDERLERİ VATANDAŞIN CANINI YAKIYOR
Yüksek yargılama giderlerinin vatandasın canını yaktığını belirten Karadağ, “Yargılama sisteminde temel sıkıntı yargı harçları. Devlet bir hizmeti verirken tabi bir para alıyor ve bu da makul fakat yargılama sisteminde bu doğru işlemiyor. Sistemin düzgün işlemesi lazım çünkü siz bir hakkınızı kaybettiğinizde gidip yargıya, icraya başvuruyorsunuz. Evet bu yaptığınız işlemlerin bir bedeli olmalı fakat şuanda Türkiye’de kar eden iki tane bakanlık var. Biri Adalet diğeri Maliye Bakanlığı. Bugün Gaziantep adliyesinin icra dairesi geçen yıl ortalama aylık 99 milyon TL kar etti. Bu kardan kastımız sadece harçlar. Devlet Gaziantep’te sadece icra dairesinden aylık 99 milyon TL kazandı. Bu para sadece Gaziantep merkezdeki icra dairesinden kazanıldı. Bu 99 milyon TL ile bölge adliyenin bütün giderleri, maaşları, personellerin emeklilik maaşları, yeni binanın ihale parası hepsini ödediler. Tabiî ki devletin işi vatandaşa hizmet etmek ve bunu da parasız yapamaz ama makasın bu kadar açık olması vatandasın canını yakıyor” dedi.
VATANDAŞ HAKKINI ARAYAMIYOR
Vatandaşların yüksek yargı harçlarından dolayı hakkını arayamadığını belirten Karadağ, “Örneğin bugün her bin lira için 5 lira yani her 1 milyon için 5 bin TL harç yatırmak zorundasınız. Dava açarken keza aynı. Parası olmayan ve alacağını almamış birisiniz ve piyasadan 500 bin lira alacağınız var. Bir avukata gidiyorsunuz ve avukat sizden hiçbir şey almasa da 2 bin 500 lira devlete harç yatırmak zorundasınız, üstüne 500 lira masraf yapıyorsun. Akabinde bir avukat hacze çıkmak istese minimum 3 bin TL harcıyor. Bu Adliyeye ödediği para. Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı kendi araçlarını çıkarmış ve hiçbir şekilde avukatın kendi aracıyla memuru hacze götürmesini kabul etmiyor. İlla bu araçlara bineceksin ve fahiş fiyatlardan bu araçların ödemesini yapacaksın diyor. Dolaysıyla vatandaş hakkını arayamıyor” dedi.
DOSYALAR BİRİKMEYE BAŞLADI
Mevcut icra sisteminin borçluları cesaretlendirdiğini belirten Karadağ, “Avukatların elinde dosyalar birikmeye başladı artık. Çekler birikmeye başladı. Vatandaş hakkını arayacak parayı bulamıyor. Bu da icra dairelerinde islerin sıkışmasına sebep oluyor. Çünkü bir tane çek tahsil edildiğinde isleme devam etmek için kalan 9 çeki de koyuyorlar ama o zamana kadar borçlu önlemini almış alıyor. Herkes banka hesaplarını boşaltıyor, malını devrediyor. Dolaysıyla icra dairelerinde dosyalar şişiyor. Vatandaş harç ödediği için zarar ediyor, avukatların iş gücü arttığı için ve tahsilat yapmadığı için zarar görüyor ancak devlet ve harç masası kazanıyor. Bugün vatandaş bir işlem yaptırmak için icra takibi başlattığında ciddi bir miktar harç parası ödedikten sonra icra, haciz yapabilmek için ciddi masraflar yapmak zorunda daha kalıyor. Bu sefer yapamadığında dosyalar şişiyor, tahsilatlar olmuyor. İcra sisteminde böyle bir sıkımsa olması borçların üzerine gidilememesini ve borçluların cesaret bulmasını sağlıyor. Borçlular cesaret edip borçlarını ödememeye başlıyor ve sistem çıkmaza giriyor. Bugün ticaret yapan insanların en büyük korkusu alacaklarını alamamak. Çünkü yargı sitemi para alamayınca ona başvuracak bir yol ve yöntem vermiyor” dedi.
YARGI HARÇLARININ VE MASRAFLARIN DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİYOR
Yargı harçları ve masrafların biran önce düşürülmesi gerektiğini belirten Karadağ, “Bu sorunun tek çözümü yargı harçlarının ve masrafların düşürülmesi. Devletin e-tebligat giderleri gibi bazı masrafları düşürmesi lazım. E-tebligatı zorunlu tutması lazım. Çünkü e-tebligat ciddi bir tasarruf sağlıyor. 2021 yılında 26 lira olan posta giderleri 6.5 liraya düşürüyor. Ki bu tamamen elektronik bir ortamda isletilen bir sistem. Bunun daha da düşürülmesi lazım. Ayrıca bazı işlemler için harç alınmaması gerekiyor. Bugün haciz ettiğiniz malın yüzde 36’sını teminat olarak icra dairesine yatırmanız lazım. Bu yüzde 36 oran çok ciddi bir oran. Dolaysıyla insanlar haciz yapamıyor. Bu ülkemizde ciddi bir sorun haline geldi. Dolaysıyla harçların düşürülmesi gerekiyor. Devlet elektronik sistemi tevsik etmeli bugün halen valiliklerin avukatların gönderebileceği e-tebligat ve kep hizmetleri yok. İçişleri Bakanlığı’na kep gönderiliyor. Devlet kamu kurumlarının e-tebligat sistemine geçmesini ve e-tebligat fiyatların ucuzlamasını sağlayarak posta giderlerinde bir indirme gidilmesini sağlayabilir. İkincisi 7 emin otoparkları malın kira parasını önden almak konusunda çok katılar. Hakları da var çünkü Türkiye’de satış ciddi bir masraf. Bir araç yakaladığınızda satmak için bin dereden su getirmeniz gerekiyor. Devletin 7 emin otoparklarına kendi depolarında bulunan malları belli bir süre içerisinde satılmazsa satma hakkını getirmeli. Ayrıca 7 emin depoları açılmalı. Biran önce çeşitli 7 emin depoların lisansı verilmesi gerekiyor. Özel sektörün gelişmesi, 7 emin depoların açılmasına izin verilmesi bu alanda ciddi bir sorunu çözecektir. Ayrıca icra daireleri satılacak mallar için bu denli teminat almamalı. Biran önce yargılama gider ve harçların makul seviyeye çekilmesi lazım” diye konuştu.