USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Havale geçiren çocuklara dikkat!

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Ali Talay çocuklarda vücut ısısının aşırı yükselmesi ile yaşanan nöbet durumu olarak tanımlanan havale hakkında ebeveynlere uyarılarda bulundu

Havale geçiren çocuklara dikkat!
26-10-2021 11:11
Google News

Çocuklarımızı elleri ayakları kasılmış bir şekilde titreyerek görmeyi istemeyiz. Çocuklarımız bu durumdayken bizler büyük panik içerisinde olup onlara kötü bir şey olacağını düşünürüz. Fakat yaşadığınız bu durum düşündüğünüz gibi büyük olmayabilir. Normalin üzerinde yüksek ateşin sebep olduğu “havale” çocuklarımızda böyle nöbetlere neden olabilir. Bahsettiğimiz bu nöbet esnasında asla panik olmamalıyız. Çocuklardaki havale sırasında neler yapılması gerektiği ile ilgili bilgileri Avrasya Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Ali Talay şu şekilde açıkladı.

Çocuklarda en çok süt, yumurta ve susam alerjisi görülüyorÇocuklarda en çok süt, yumurta ve susam alerjisi görülüyor


Çocuklarda olan havale nedir?

Vücut ısısının aşırı yükselmesi ile yaşanan nöbet durumudur. Genellik 6 ay ile 3 yaş arası çocuklarda görülen bir nöbettir ve ister istemez ebeveynlerde paniğe yol açabilir. Havale genellikle zararı olmayan bir durumdur. Neredeyse tüm çocuklar havaleden sonra tamamen eski haline döner. Havale esnasında çocuğunuz bilincini kaybedebilir, kollar ve bacaklarda kasılmalar ve titremeler görülebilir. Çocuğunuz tuvaletini altına kaçırabilir, gözleri kayabilir nefesi kısa süreli durabilir, hatta kusabilir. Bu durumda aileye düşen en büyük görev nöbet esnasında çocuğun kendi kendine zarar vermesine engel olmaktır.

Havalenin nedenleri nelerdir?

Havale genellikle hayatımızın ilk beş yılı içerisinde görülür ve bir hastalığın ilerlemesi ya da sonucunda ortaya çıkar,

Bebeklerde genel nedeni ateş yapan enfeksiyonlardır,

Kan şekerinin düşmesi,

Vücuttaki tuz miktarında meydana gelen değişiklik,

Metabolizma bozuklukları,

Epilepsi,

Baş travması

İlk olarak nasıl müdahale edilir?

Çocuk düz, sert zemine yan şekilde yatırılmalıdır,

Panik yapmayın ve çocukla sakin bir şekilde konuşmaya çalışın,

Boyun bölgesini sıkan elbiseler varsa gevşetin,

Çocuğun etrafındaki sakıncalı (sert ve sivri) objeleri kaldırın,

Hareketlerini engellemek için onu sıkıp tutmaya çalışmayın,

Havale durumu 10 dakikadan fazla sürerse ambulans çağırın.

Havale nelere yol açar?

Basit olarak adlandırabileceğimiz havaleler beyin hasarına, zihinsel engelliliğe veya öğrenme bozukluğuna neden olabilir. Havale, epilepsi hastalığının belirtisi değildir. Havalenin yol açtığı en bilinen neden tekrarlayan nöbetlerdir. Çocuğun ilk havalesi hafif ateşten meydana geldiyse, ateşlenme aniden meydana geldiyse, ailede kalıtsal havale varsa, ilk havalesini 15 aylıktan küçükken geçirmişse tekrarlayabilecek havale geçirme olasılığı yüksektir.

Havalenin tedavisi nasıl yapılır?

Havaleler genellikle birkaç dakika içinde kendiliğinden sona erer. Fakat havale 10 dakikadan fazla devam ettiyse ya da tekrarlandıysa çocuğunuzu muhakkak uzman doktora götürmek gerekir. 15 dakikadan fazla devam eden havalelerin geçmesi için doktor ilaç tedavisine başlayabilir.  İlaç tedavisine rağmen havale tekrarlanırsa ya da bir enfeksiyonla beraber görülürse ve enfeksiyonun sebebi belirlenemezse doktorunuz çocuğunuzun hastaneye yatırılmasını talep edebilir. Basit diyebileceğimiz havale nöbetlerinde ise hastane tedavisi gerekmeyebilir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler