USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Hitit Üniversitesi’nin ödüllü yapay zeka yazılımı yerli imkanlarla geliştirilecek

Hitit üniversitesi hititaıtech takımı, teknofest 2024'te ikincilik elde eden yapay zeka destekli ulaşım projesini geliştirerek gelecek yıl birincilik elde etmeyi hedefliyor.

Hitit Üniversitesi’nin ödüllü yapay zeka yazılımı yerli imkanlarla geliştirilecek
15-11-2024 09:02
Google News

Hitit Üniversitesi HititAITech Takımı, TEKNOFEST 2024’te ikincilik elde eden yapay zeka destekli ulaşım projesini geliştirerek gelecek yıl birincilik elde etmeyi hedefliyor.


Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü bünyesinde kurulan HititAITech Takımı, uçan araçların alt görüş kameraları aracılığıyla nesnelerin ve konumlarının tespitine yönelik proje geliştirdi. Prof. Dr. Akif Akgül’ün danışmanlığında, araştırma görevlisi Harun Emre Kıran’ın takım lideri olduğu, Dr. Öğretim Üyesi Emre Deniz ile öğrenciler Enes Ünver ve Zübeyir Dönmez’den oluşan HititAITech Takımı tarafından geliştirilen yapay zeka destekli yazılım, Adana’da 2-6 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen TEKNOFEST çerçevesinde düzenlenen "Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması"nda ikincilik elde etti.


Takım, ödülünü Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar’ın katıldığı törenle aldı. Ödüllü takım, yazılımı geliştirerek TEKNOFEST 2025’te birincilik elde etmek üzere Hitit Üniversitesi Dijital Dönüşüm Laboratuvarı’nda çalışmalarını sürdürüyor.


Takım kaptanı Harun Emre Kıran, 2 bin 702 projenin yarıştığı "Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması"nda ikinci olarak önemli bir başarı elde ettiklerine işaret etti. Derece aldıkları yazılımın iki ayrı özelliği olduğunu belirten Kıran, "Yarışmada iki görev bulunuyor. İlk görev, uçan araçların alt görüş kameralarıyla elde edilen görüntülerde insan, araç ve park alanlarını yapay zeka modelleriyle tespit etmeye yönelikti. İkinci görev ise GPS olmadan, alt görüş kamerasından elde edilen görüntüleri kullanarak pozisyon kestirimi algoritması oluşturduk" ifadelerini kullandı.


TEKNOFEST 2025 için hazırlıklara başladıklarını vurgulayan Kıran, "Çalışmaları makine ve imalat teknolojileri alanında ihtisaslaşan Hitit Üniversitesi Dijital Dönüşüm Laboratuvarı’nda gerçekleştirdik ve yarışma sürecine kadar çalışmaları burada yaptık. Laboratuvardaki yüksek performanslı bilgisayar sistemleri kullandık. Bu bilgisayarlar sayesinde yarışmaya hazırlandık. Şimdi ise TEKNOFEST 2025 için yeni bir hazırlık sürecine başladık. Bu süreçte önceki yarışmadaki eksiklerimizden ders alarak yeni model geliştirmeyi planlıyoruz. Özellikle nesne tanıma modellerinin çok bilinenleri kullanılıyor. Gelecek yarışmaya daha özgün ve yerli yazılımla katılmayı planlıyoruz" diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler