Her geçen gün tarımın ehemmiyetinin ve vazgeçilmezliğinin daha da arttığını belirten Göçer, çiftçiliğin cazibesinin artırılması gerektiğini ifade etti.
“Çiftçi perişan sesini duyan yok”
Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak da çiftçinin sahipsiz kaldığı ve zarar ettiği için tarımdan koptuğuna dikkat çekti.
2016 yılında “mazotun yüzde 50’si çiftçiden, yüzde 50’si devletten olacak” şeklinde verilen sözlerin tutulmadığını ifade eden Çolak, çiftçinin desteklenmesi açıklanan birçok projenin kağıt üzerinde kaldığını belirtti.
Çolak, çiftçinin destekleme prosedürlerine karşı güven duymadığına belirterek, “Üretim yapabilecek sahamız çok geniş, çok verimli topraklarımız var ama çiftçinin gücü yetmiyor. Son yıllarda girdiler çok yükseldi, yapılan destekleme yetmiyor. Prosedürlerle uğraşmak istemeyen pek çok üretici var. Bu nedenle mazot, gübre desteğine başvurmuyorlar.”
Girdilerin aşırı derecede yüksek olmasından dert yanan Çolak, “Çiftçi perişan ve sesini duyan yok” diyerek şunları söyledi:
“Söz verildi, ‘mazot desteğinin yüzde 50’si bizden yüzden 50’i çiftçiden’ denildi. Hani nerede, verilen bu sözlerin tutulması gerekiyor. Çiftçi ağustos ayının sonunda ekim hazırlığına başlayacaktır. Tekrar mazot ve gübre alacak, devlet yarısını verecekse bir an önce vermesi lazım. Çiftçi şu an aşırı derecede mağdur. Şehirde oturanları köye götürelim derken şu anda köydekiler kazanamadığından dolayı şehre yerleşiyor. Çiftçi köyde barınamıyor, çok zor durumdalar. Bize destek verin üretelim. Çünkü verimli topraklarımız var ama zarar ettiğimiz çiftçi tarımdan uzaklaşıyor.”