USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

“İhracatta toparlanma başladı”

Bölgenin Kalkınması İçin Üretimin Yeniden Ayağa Kalkması Şart

“İhracatta toparlanma başladı”
04-04-2023 13:52
Google News

“İhracatta toparlanma başladı”

Gaziantep

Bölgenin Kalkınması İçin Üretimin Yeniden Ayağa Kalkması Şart

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), Mart ayı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracat rakamlarını açıkladı. Bölgenin ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre %8,2 oranında azalarak 1 milyar 36 milyon 786 bin dolar olarak gerçekleşti. Bölgenin ihracat üssü Gaziantep’in ihracatı ise Mart ayında %5,7’lik azalış ile 913 milyon 665 bin dolar oldu. Mart ayı ihracat rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci; “Her zaman belirttiğimiz gibi ihracatçılar olarak 2023 yılı için beklentimiz çok büyüktü. Ama ne yazık ki yaşanan depremler neticesinde bölgemiz büyük bir felaket yaşadı. Devletimizle birlikte biz de sahaya inerek öncelikle insani ihtiyaçları karşılamaya çalıştık. Depremin üzerinden 50 günden fazla bir zaman geçti. Geldiğimiz bu noktada sanayimizin çarklarının yavaş yavaş döndüğünü görüyoruz. İhracatta toparlanma başladı. Üretimin ayağa kalkmasıyla birlikte bölgenin kalkınması da tekrar başlayacaktır. Çevre illerde özellikle hasar gören sanayi üretim tesislerini eski üretim kapasitelerine ulaştırmak ve bölgemizin depremden aldığı hasarları silmek bu dönem için en büyük hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Çünkü biz sanayiciler ancak üreterek ve çalışarak iyileşebiliriz. Başta Gaziantep olmak üzere deprem bölgemizdeki birçok şehrimizde ihracattaki azalış bu ay biraz geriledi. Yakın bir zamanda eski dönemlerimizin ihracat başarılarını yeniden kamuoyuyla paylaşacağımıza inancım tam.” şeklinde konuştu.

Irak, ABD ve Suriye İlk Üçte Yer Almaya Devam Ediyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracatında en büyük paya sahip ülkeler arasında Ortadoğu ülkeleri %41,1 payla ilk sıradaki yerini korurken, AB Ülkeleri %15,2 payla ikinci ve Afrika ülkeleri ise %14,9 payla üçüncü sırada bulunuyor. 2023 yılının Ocak-Mart döneminde 185 ülkeye ihracat yapıldığını vurgulayan Kileci; “Irak, ABD, Suriye, İngiltere, Suudi Arabistan, Almanya, İtalya, Libya, İsrail ve Rusya Federasyonu Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Önümüzdeki dönemde ihracat pazarlarımızı önce muhafaza etmeye sonrasında da büyütmeye çalışacağız. Bu doğrultuda katıldığımız fuarlar ve düzenlediğimiz heyetler olacak. Mart ayı içerisinde Suudi Arabistan’da düzenlenen Türk İhraç Ürünleri fuarına stantlı katılım sağlayarak ithalatçılara ürünlerimizi sergileme imkânı bulduk. Yurt dışı faaliyetlerimizi sürdürürken özellikle bölgemizde faaliyet göstermeye çalışan ve depremden etkilenen sanayicilerimize destek olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dönem dönem deprem bölgesinde bulunan sanayicilerimizi ziyaret ediyoruz. Bu ziyaretlerde edindiğimiz en önemli izlenim bölgemizdeki nitelikli istihdamın başka şehirlere kayması. Güvenli barınma alanlarının bir an önce oluşturulmasına binaen şehir dışına giden işçilerimizin yeniden tesislerimize döneceğini umuyoruz. Diğer bir husus ise üretim tesislerimizin aldığı zarar. Bu kapsamda tesislerin yeniden ayağa kaldırılması ve üretimin yeniden başlaması için verilecek ucuz kredi olanakları noktasında ciddi ihtiyaçlar söz konusu. Bu anlamda KOSGEB’in deprem bölgesindeki KOBİ’lere sağladığı kredi imkanları çok önemli bir destek kaynağı olmuştur. Bu bölgenin yeniden önceki üretim kapasitesine ulaşması için ivedilikle mevcut sorunların çözülmesi gerekmektedir.” dedi.  Kileci, depremin yarattığı olumsuz etkilere rağmen sanayicilerimizin çabalarıyla Bölgeden en çok ihraç edilen ürün grupları arasında makine halıları, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, kumaşlar, iplikler, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, ağaç ve orman ürünleri, diğer gıda müstahzarları ile demir-çelik mamullerinin yer aldığını sözlerine ekledi.

Gaziantep 6. Sırada

GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Gaziantep’in Mart 2023’te kaydettiği 913 milyon 665 bin dolarlık ihracatla tüm iller arasında en çok ihracat gerçekleştiren 6. il olduğunu ifade etti. Bölgeyi sarsan ve sanayiye ciddi zararlar veren deprem felaketine rağmen Gaziantep’te faaliyet gösteren sanayicilerimiz kayda değer bir başarı yakalamıştır. Başkan Kileci, en çok ihracat yapılan sektörlerin Tekstil ve hammaddeleri, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri olduğunu açıkladı.

Kileci “Bazı bölgelerde üretim ve ihracat henüz toparlanma gösteremiyor. Örneğin Kahramanmaraş’ta Şubat ayında %60 gerileyen ihracat, Mart’ta %51 düştü. Bölgemizdeki üreticilerimizin ihtiyaçlarının bir an önce karşılanması için var gücümüzle çalışmalıyız.” dedi. Mart ayında GAİB'e bağlı diğer illerden yapılan ihracata bakıldığı zaman ise; Mardin'den 95 milyon dolar, Kahramanmaraş’tan 73 milyon dolar, Malatya'dan 35 milyon dolar, Şanlıurfa’dan 20 milyon dolar, Diyarbakır'dan 19 milyon dolar, Kilis'ten 8 milyon dolar, Adıyaman'dan 8 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiği açıklandı.

Haber Mehmet Ali Zahteroğulları

 

 

Kaynak: vizyonhavadis.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler