Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve kabul edilen Projenin 01.06.2018 tarihinde sözleşmesinin imzalandığını kaydeden İl Müdürü Alan, sözlerine şöyle devam etti;
“İmzalanan Projemizin 478.800 TL. lik bütçesinin 365.915,17 TL.'lik kısmı Kalkınma Ajansı tarafından karşılanmıştır. Projede yapılan değişiklik ile yapı ve inşaat maliyetleri de eklenince Proje bütçesi 523.229,05 TL’ye olarak değişmiş olup geriye kalan 157.313,88 TL. Bakanlığımız tarafından temin edilmiştir. 25 ay gibi bir sürede yapımı tamamlanmıştır.
Kentlerin gelişmişliği ve modernliği sahip olduğu temiz ve yaşanabilir bir çevre ile ölçülmektedir. Kentlilik bilincinin arttırılması ve genç nesillere çevre bilincinin aşılanması amacıyla Müdürlüğümüz taşınmazında 143 m2’lik alanda Sıfır Atık Eğitim Ve Uygulama Merkezi yapılmıştır. Uygulama alanı ve teorik alan olarak iki bölümden oluşan bu Uygulamalı Çevre Eğitim Merkezinde; bir eğitim-öğretim yılı dönemi içinde haftada 2 gün olarak planlan eğitimle, ilköğretim öğrencilerine; atıkları kaynağında ve cinsine göre yanlış kutuya atıldığında ikaz veren akıllı geri dönüşüm kutusunda toplama yöntemi ile sıfır atık eğitimi, yenilenebilir enerji kaynağı olan rüzgâr trübünü, güneş panelleriyle nasıl enerji elde edileceği ve plastik bir pet şişenin geri dönüşüm merkezinde kırıcıdan geçirilerek nasıl çapak haline geldiği, çapak haline gelen malzemelerin ekstruder dediğimiz geri dönüşüm makinesiden eriyerek nasıl flament iplik haline dönüştüğü ve flament ipliklerin 3 boyutlu yazıcıda şekillendirilerek çeşitli objelere nasıl dönüştürüldüğü konularında uygulamalı çevre eğitimi verilecektir.
2016 tarihinde Çevre Ve Şehircilik Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan protokol çerçevesinde" Çevre Biziz, Biz Gaziantep'li Çevreci Gençleriz" sloganı ile yaptığımız proje kapsamında ilköğretim öğrencilerine çevre bilincini artırmak amacıyla 2016 yılından beri çevre eğitimi verilmektedir. Bu projeyle Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği 200 okulda toplam 10.000 öğrenciye ulaşılması hedeflenmiştir. Bu güne kadar ise 125 okulda toplam 8.250 öğrenciye çevre eğitimi verilmiştir. Hali hazırda Müdürlüğümüz tarafında yürütülen bu projede okullarda görülen eksiklikler ve tespit edilen hususlar nedeniyle uygulamalı bir eğitim merkezinin bu eğitim programına dahil edilmesi planlanmıştır. Ayrıca Projemiz, Bakanlığımız tarafından 26.09.2017 tarihinde tüm Türkiye’de, 06.04.2018 tarihinde pilot bölge olan İlimizde uygulamaya başlatılan “Sıfır Atık Projesi” programının da büyük bir parçasıdır. Şöyle ki; sıfır atık projesi ile israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan atık miktarının azaltılması, etkin bir toplama sisteminin kurulması ve atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan bir bilinçlendirme çalışması hedeflenmektedir. Hedef proje süresince 100.000 bin öğrenciye ulaşmaktır.
Bu kapsamda Çevrenin korunması ve geliştirilmesine dönük atılacak her adım, insanlığın geleceği için büyük önem taşımaktadır. 5 Haziran Dünya Çevre Gününü, bu hedefleri konuşmak, değerlendirmek ve birlikte hareket etmek adına önemli bir fırsat olarak düşünüyor, daha güzel, daha sağlıklı ve daha temiz bir gelecek temennisiyle Dünya Çevre Günü'nü kutluyorum.”
Benatti Makarnaya ve Şölen çikolataya plaket
Açılış alanında çocuklara ve davetlilere hazır makarna ikramında bulunan Acarsan Holding’e bağlı Banetti Makarna’ya katkılarından dolayı plaket verildi. Plaketi Acarsan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Halit Acar’a Çevre Şehircilik ve iklim İl Müdürü Hasan Alan verdi.
Çocuklara çikolata ikramında bulunan Şölen çikolataya da teşekkür plaketi verildi.