USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İklim değişikliğinin arıcılık üzerine etkileri mercek altına alınacak

Ekonomi - Tarım ve Orman Bakanlığı'nca, küresel iklim değişikliğinin arıcılık üzerindeki etkilerini araştırmak ve arı işletmelerinin uyumunu sağlamaya dönük proje başlatıldı.

İklim değişikliğinin arıcılık üzerine etkileri mercek altına alınacak
16-08-2023 14:17
Google News

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre; Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Hayvancılık Genel Müdürlüğü'nün talebi sonrası iklim değişikliğinin arıcılık üzerindeki etkilerini incelemek üzere proje hazırladı. 'Türkiye'de İklim Değişikliğinin Arıcılık İşletmeleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması Projesi' ile iklim değişikliğinin arıcılık üzerine sosyo-ekonomik ve kültürel etkileri tespit edilecek. Arı işletmelerinin iklim değişikliğine karşı uyum ve adaptasyonunun da inceleneceği çalışma sonunda elde edilecek veriler ışığında iklim değişikliğine uyuma yönelik politika önerileri geliştirilecek.

21 KENTTE 525 İŞLETME İNCELENECEK 

Projenin ana eksenini, Türkiye'de 7 coğrafi bölgede arıcılık yapan işletmelerden derlenen birincil veriler oluşturacak. 7 bölgeyi temsilen seçilen ve aktif kovan sayısı en fazla olan 21 il (İzmir, Muğla, Aydın, Ordu, Trabzon, Giresun, Adana, Mersin, Antalya, Bitlis, Van, Bingöl, Siirt, Diyarbakır, Şanlıurfa, Sivas, Konya, Ankara, Balıkesir, Sakarya ve Bursa) araştırma alanı olarak seçildi. Bu illerde faaliyet gösteren 525 işletmeden veriler toplanacak. Menemen Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülecek projeyi, TAGEM'e bağlı 7 araştırma enstitüsü müdürlüğünden tarım ekonomisi alanında çalışan uzmanlar gerçekleştirecek. Ayrıca Ankara, Muğla Sıtkı Koçman ve Van Yüzüncü Yıl üniversitelerinden öğretim üyeleri, projeye danışman olarak katkı sağlayacak.

YILLAR İÇİNDEKİ DEĞİŞİMLER İNCELENECEK 

İşletmelerin sosyo-demografik özellikleri ortaya konulacak. İşletmelerin kovan sayıları, gezginci arıcılık lokasyonları, kullanılan arı ırkları, yıl içerisindeki besleme dönemleri, bal verimleri, yaşanan problemler, kışlama ve hastalıkla mücadele dönemleri, yıl içerisindeki oğul verme davranışları, hasat dönemleri ve bu değişkenlerin mevcut durumları incelenecek. 10 yıl ve 20 yıl önceki durumları sorgulanarak yıllar içerisindeki değişimler, iklim değişikliği açısından irdelenecek. İşletmelerin iklim değişikliği algıları, uyum stratejileri, uyum stratejileri önündeki engeller ve iklim değişimine bağlı yaşadığı olumsuzluklar belirlenecek. İşletmelerin, iklim değişikliğinin etkilerini azaltma noktasında aldığı tedbirler tespit edilecek. Üreticilerin, kamudan beklentileri de çalışma kapsamında ortaya konulacak.

''TARIMI MİLLİ GÜVENLİK MESELESİ GÖRÜYORUZ''

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, konuya ilişkin yazılı değerlendirme yaptı. Bakan Yumaklı, dünya gündeminin ilk sıralarında yer alan küresel iklim değişikliğinin, tarımsal faaliyetleri de etkilediğine dikkat çekti. İklim değişikliği, göç ve nüfus artışı gibi faktörlerin dünyada yeni normal olarak adlandırıldığını belirten Yumaklı, küresel iklim değişikliğinin arıcılık üzerindeki etkilerinin en aza indirilmesi amacıyla başlattıkları projenin, bu kapsamda büyük önem taşıdığını belirtti. Yumaklı, proje çıktılarının Türkiye'deki sürdürülebilir arıcılık faaliyetleri açısından yol gösterici olacağını kaydederek, "Tarımsal üretim daha önce hiç olmadığı kadar stratejik bir önem kazandı. Dolayısıyla tarımı, bir milli güvenlik meselesi olarak görüyor ve araştırma geliştirme çalışmalarımızı bu doğrultuda dünyadaki yeni normale göre yürütüyoruz" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler