USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
العربية

İnfaz yasası nasıl olmalı? "Habitual Offender Laws" örneği

Son dönemde gündemde olan infaz yasası düzenlemesi hakkında konuşan Avukat Koray Battal, ABD'deki 'Habitual Offender Laws' yasasını örnek gösterdi.

İnfaz yasası nasıl olmalı?
17-10-2024 13:57
Google News

Artan vakalar ve kabarık sabıka kaydı olan zanlıların işlediği suçlar, infaz yasasında düzenleme tartışmalarını da beraberinde getirdi. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2 yılın altında ceza alanların da cezaevine girmesinin önünün açılacağını söyledi. Tunç ayrıca iyi hal indirimi ve denetimli serbestlik gibi konuların da yeniden değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Avukat Koray Battal, "toplum tarafından af niteliğinde idrak edilen infaz düzenlemelerinin adalet sistemine güveni zedelediğini" söyledi. 

Avukat Koray Battal.

ABD'DE UYGULANAN YASAYI ÖRNEK GÖSTERDİ

"Hayatının bir döneminde herhangi bir nedenle suça karışmış birey ile suçu meslek haline getiren, defalarca aynı ya da benzer mahiyette suçları işleyen bireyin aynı doğrultuda ve tekdüze infaz yasası kapsamında değerlendirilmemesi gerektiğini" vurgulayan Battal, ABD'deki "Habitual Offender Laws" yasasını örnek göstererek şunları söyledi: 

"Suçun tekrarlanması, bireyin toplum için bir tehlike haline geldiğini göstermekte ve bu durum, hukukun temel amacı olan kamu güvenliğini tehdit etmektedir. Tekerrür mahiyetinde olan suçlarda; ceza indirimi, iyi hal gibi hafifletici unsurların daha sınırlı olması gerekliliği mevcuttur.

Bu durum dünyanın birçok yerinde bu şekilde uygulanmakla birlikte, en önemli örneği Amerika Birleşik Devletlerindedir. 'Habitual Offender Laws' yasaları olarak bilinen düzenleme uyarınca; suçu tekrar işleyen kişiler için daha katı düzenlemeler bulunmakta ve suçu meslek haline getiren kişilere yönelik daha sert yaptırımlar uygulanmaktadır. 

Ülkemizde ceza ve infaz yasaları ile ilgili bir çalışma yapılırken, benzer bir yaklaşım geliştirilmeli; ilk kez suça karışan, pişmanlık gösteren ve rehabilitasyon imkanı olan kişiler ile suçu tekrarlayan, topluma zarar verme potansiyeli yüksek kişiler arasında fark gözetilmelidir.

Sonuç olarak; güncel olaylara reaksiyon olarak yapılan düzenlemeler yerine, köklü reformlar yapmak ve çözüm odaklı bir sistem oluşturmak, adalet sistemine olan güveni tesis edecek tek unsurdur."

Kaynak: HABER7.COM

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler