BTP tarafından düzenlenen seminerde konuşan Gaziantep İl Başkanı Ömer Faruk Boztepe, “2017’de Çin Maliye Bakanı’nın yapmış olduğu; yeni bir ekonomi modeline geçiyoruz açıklaması aslında dünyaya yapılan bir deklarasyondu. Yani yakında benden hiçbir şey alamayacaksınız, ben bütün ürettiğim ürünleri kendi halkıma vereceğim deklarasyonu düzeni üzerine kurulu” değerlendirmelerinde bulundu.
Çin’in uyguladığı ekonomi modelinden kaynaklanan ihracat eksikliğinin dünyayı kasıp kavurduğunu dile getiren Boztepe, “Keşke Çin'deki işçiler gibi şu anda dokuz yüzde bin dolar civarında asgari ücret alsaydık bizim insanlarımız rahat etseydi. Bir de milli ekonomi modelini uygulamayan sistem çukurunun bataklığında çırpınan ülkeden bir tane örnek vermek istiyorum. Çok yakın tarihte gerçekleşen olaylar bunlar işin içinde savaş yok ama arkasında bir iflas var. Bu ülke iki kez Konya büyüklüğünde; adı Sirilanka bu ada ülkesinde üretilen çay yıllık üç yüz bin ton! Bizim iki Konya büyüklüğümüzde İstanbul nüfusu kadar olan bir ilçe bizim onlardan yaklaşık beş kat fazla bir nüfusumuz var ancak ürettiğimiz çay yıllık iki yüz elli dokuz bin ton. Keşke Sirilanka’da milli ekonomi modelini uygulasaydı da iflas etmeseydi” açıklamalarında bulundu.
‘ÜLKE KAYNAKLARI TAMAMEN SÖMÜRÜLÜRKEN BİR YİĞİT ÇIKIYOR’
İflas eden bir ülkenin üretiminin Türkiye’den fazla olduğu vurgusunu yapan Boztepe, “Keşke milli ekonomi modelini uygulasaydı da iflas etmeseydi. Borcu erteliyoruz ama ertelediğimiz gün ödeyebilecek miyiz? Maalesef hiçbir ülke bunu ödeyemedi. IMF’nin araştırmasına göre 1800’ler ile 2010 arasında 83 defa iflaslar ilan edilmiş! Fransa, Danimarka, Hollanda ve İsveç 1’er kere, Portekiz ve Romanya dört sefer iflas etmiş. Bu işin rekoru bizim komşumuzda; şimdi izliyoruz Yunanistan'la aramızdaki sorunları,
okyanusa yakın bir ülke şu anda7 kez iflas etmiş… Peki ya biz; Türkiye'de var mı böyle bir şey? İki seferde biz iflas ilan etmişiz. Uzak tarihteki iflasımızın ilki 1854’deki ilk borçlanmayı alıyoruz 1875 yılında ise iflas ediyoruz akabinde 1881 yılında mevzu ‘Duyunu Umumiye’ ye geliyor. Sonrasında ülkenin yer altı ve yer üstü kaynakları tamamen sömürülürken bir yiğit çıkıyor; Gazi Mustafa Kemal Paşa! Vatanına, milletine sahip çıkıyor, içinden çıkılmaz bir işgali bu milleti ayağa kaldırarak 1923’te bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ni kuruyor” ifadelerinde bulunarak iflas eşiğinde olan ülkeler ile ilgili bilgiler vererek Türkiye Cumhuriyeti’nin iflastan kurtuluşunu anlattı.
‘BU KORKUTUCU BİR SENARYO’
Şuan ki gelinen durumda Türkiye’de ki esnafın çiftçinin borçlu olduğunu aktaran Boztepe, “Hatırlarsanız 2018 yılında bayağı bir gündem oluşturdu. Ekonomiyi, McKinsey danışman şirketine teslim ettiler, yani biz bu işi beceremiyoruz, biz bu işi yapamıyoruz diyerek ekonomi modelimizi dış güçlere teslim ettiler. Türkiye verilerine göre toplam yirmi 22 milyon 206 bin 766 hane nüfus var. Ulusal yargı, bu verilere göre icra dairesinde devam eden dosya sayısının 23 milyon 511 bin olduğunu açıklıyor yani her hane her ev icralık! 1 Ocak'ta başlayan ve bugüne kadar ortalama adliyede açılan icra dosyası sayısı çok yüksek rakamlarda, yani çiftçimiz borçlu, esnafımız borçlu, sanayicimiz borçlu. Üniversiteden yeni mezun öğrencilerimiz borçlu velhasıl toplam şu anda 85 milyon insanımız borçlu. Hatırlarsanız bundan birkaç hafta önce Sayın Genel Başkanım Hüseyin Baş, bir açıklama yaptı. Osmanlı’nın uçak kuşa dahi borcu var. Evet, Osmanlı'yı borçlu batırdı fakat şu an ki durumumuz hem devletimiz borçlu içinden çıkamayacak şekilde maalesef hem de toplumumuz vatandaşlarımız borçlu, yine içine çıkamayacak şekilde. Bu korkutucu bir senaryo!” ifadelerinde bulundu.