USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

İyi yıkanmayan sebzeler yaz ishali yapıyor! Yaz ishali neden olur, belirtileri nelerdir?

Dışarıda yeme-içme alışkanlıkları her ne kadar artarsa aynı oranda mide ve bağırsak rahatsızlıklarında artış gözlemleniyor. Özellikle mide hassasiyeti olanların dışarıda yenilen çiğ sebzelere oldukça dikkat etmesi gerek. Peki, yaz ishali neden olur, belirtileri nelerdir?

İyi yıkanmayan sebzeler yaz ishali yapıyor! Yaz ishali neden olur, belirtileri nelerdir?
16-08-2023 16:58
Google News

İyi yıkanmayan sebzelerin tüketilmesi, yaz ishalinin oluşma riskine doğrudan etki eder. Bilhassa sıcak hava şartlarında ve kirli sulardan kaynaklanan sebze bozulması, ishal vakalarında artışa neden oluyor. Sebzelerin yeterince iyi temizlenmesi veya kirli suyla yıkanması, bakterilerin ve mikroorganizmaların bulaşmasına güzel bir zemin hazırlıyor. Bu durum, yaz aylarında özellikle çocuklar ve yaşlılar gibi hassas gruplarda ishal vakalarına sebebiyet veriyor.

İYİ YIKANMAYAN ÇİĞ SEBZE NE YAPAR? YAZ İSHALİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yeterli yıkanmayan sebzelerin tüketilmesi, genellikle karın bölgesinde ağrı ve rahatsızlık hissi ile kendini gösterebilir. İlk başta mide üst kısmında hafif bir rahatsızlık hissi ortaya çıkabilir. Daha sonra bulantı, kusma ve ishal gibi semptomlar gelişebilir. Bu tür ishaller genellikle hafif seyirli olup, çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden düzelme eğilimi gösterebilir.

Ancak bazı durumlarda, ishal daha şiddetli seyredebilir ve uzun sürebilir. Bu durumda hastalarda su kaybı daha fazla olabilir. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için su kaybı daha ciddi bir sorun teşkil edebilir. Bu nedenle hastaların sıvı alımına dikkat etmeleri ve gerektiğinde medikal destek almaları önemlidir.

YAZ İSHALİ NEDEN OLUR?

İshal, enfeksiyonlar yoluyla veya kirli olan yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkabilen bir sağlık sorunudur. Özellikle sıcak hava koşullarında, virüsler ve bakteriler besinlerde hızla üreyerek ishal vakalarına neden olur. Ayrıca yaz aylarında artan su ihtiyacı, kirli suların veya yeterince temizlenmemiş içme ve kullanma sularının kullanılmasıyla, meyve ve sebzelerin kirli sularla yıkanmasıyla, sıcakta beklemiş gıdaların tüketilmesiyle, ishale yol açan mikropların ağız yoluyla alınmasına zemin hazırlar. Bunun yanı sıra çocukların deniz ve havuzlarda yuttukları mikroplu sular da ishal riskini oluşturur.

Ağız yoluyla alınan ishal etkenlerinin bazıları, bağırsak duvarında iltihap oluşturarak bağırsak hareketlerini artırır ve bağırsağa su ile iltihabi hücrelerin geçişine yol açar. Diğer bazı ishal etkenleri ise, bağırsakta iltihap yapmaksızın, salgıladıkları zehirli toksinler aracılığıyla su ve tuz geçişini artırarak ishale sebep olur.

Kirli yiyecek ve içeceklerin tüketimi, mikroplu suların yutulması gibi faktörler, ishalin ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Bu sağlık sorununun önlenmesi için hijyenik beslenme alışkanlıkları edinilmeli ve temiz içme suyuna öncelik verilmelidir.

YAZ İSHALİ TEDAVİSİ

Hafif seyreden ishale evde tedaviye başlamak için, hastaların bol sıvı tüketmeleri ve hafif, sindirimi kolay yiyecekleri tercih etmeleri gerekir. Ayrıca taze sebzeleri iyice yıkayarak tüketmek ve temiz içme suyu kullanmaya özen göstermek oldukça önemlidir.

Semptomlar düzelmezse, şiddetlenirse veya kanlı ishal, gece tuvalete sıkça çıkma gibi belirtiler ortaya çıkarsa, mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır. Bu gibi durumlarda, hastaların gerekli testler ve incelemeler sonucunda uygun tedavi yöntemleri ve sıvı takviyesi belirlenerek destek alması gerekir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler