USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kadınların bihaber olduğu hastalık

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı op. Dr. Narin türkmen

Kadınların bihaber olduğu hastalık
04-01-2024 11:07
Google News

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Narin Türkmen, pelvik organ sarkmasının kadınlarda çok yaygın görülen bir hastalık olduğunu, fakat kadınların başına gelmeden bu hastalıktan bihaber olduklarını söyledi.


Medicana Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Narin Türkmen, pelvik organ sarkması hakkında bilgi verdi. Op. Dr. Türkmen, pelvik organ sarkmasını; rahimin önde, idrar torbası arkada rektum denilen kalın bağırsağın son kısmı ile birlikte vajinadan dışarıya çıkması durumu olduğunu ifade etti. Hastalığın, pelvik organları yerinde tutan kas ve dokuları destekleyen bağ doku kompleksinin zayıflaması sonucu geliştiğini ifade eden Op. Dr. Narin Türkmen, “Pelvik organ sarkmasının toplumda ne sıklıkta görüldüğü tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte yaşam boyunca her 9 kadından 1’inin sarkma nedeniyle ameliyat olduğu bilinmektedir” dedi.


Zamanla gelişen birçok sarkma belirtisi olduğunu söyleyen Op. Dr. Narin Türkmen, “Vajina veya belin alt kısmında aşağı doğru çekilme hissi, vajinada veya vajina dışında ele gelen şişlik hissi, yavaşlamış idrar akışı, mesaneyi tam olarak boşaltamama hissi, sık idrara çıkma ya da sıkışarak gitme de pelvik organ sarkmasının belirtilerindendir” şeklinde konuştu. Ayrıca kadınlarda istemsiz idrar kaçırmanın da oldukça sık görülen bir sorun olduğunu belirten Op. Dr. Türkmen, bunun bir sebebinin de pelvik organ sarkmasına bağlı olabileceğini vurguladı. "Sarkma hemen veya yıllar içinde gelişebilir"


Pelvik organ sarkmasının nedenlerini belirten Medicana Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Türkmen, “Pelvik organları destekleyen sinir, bağ ve kas hasarı nedeni ile olur. Gebelik ve doğum, vajen destek dokuların zayıflamasında en önemli sebeptir. Doğum yapan her üç kadından birini etkilemektedir. Sarkma hemen veya yıllar içinde gelişebilir. Yaşlanma ve menopoz pelvik taban yapılarının daha da zayıflamasına neden olur. Pelvik taban üzerinde artmış basınca neden olan fazla kilo, kronik öksürük, ağır kaldırma, kronik kabızlık ve fazla ıkınma gibi durumlarda bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olur” diye konuştu. Pelvik organ sarkması nasıl tedavi edilir


Rahatsız edici düzeyde olan sarkma vakalarında cerrahi tedavi önerildiğini kaydeden Op. Dr. Türkmen, hastanın yaşına, varsa önceden geçirmiş olduğu operasyonlara ve genel sağlık durumuna bağlı olarak en uygun cerrahi seçeneğinin önerildiğini söyledi. Türkmen, diğer tedavi seçeneklerini ise şöyle sıraladı:


"Takip; sarkma nadiren yaşamı tehdit eden bir durumdur ve pek çok kadın rahatsızlık hissetmiyorsa herhangi bir tedavi yapılmayabilir. Ağır kaldırmaktan, kabızlığa bağlı fazla ıkınmaktan ve aşırı kilo almaktan kaçınması önerilir. Pesser denen çeşitli tip ve şekillerde olup vajene yerleştirilen aparatlarla hasta rahatlatılabilir. Vajende sarkan organlara mekanik destek vererek rahatlamasını sağlar. Hasta herhangi bir nedenle ameliyat olamıyor veya henüz çocuk sayısını tamamlamamışsa, ameliyatı ertelemek istiyorsa pesserler uygun seçim olabilir. Pelvik taban egzersizleri (Kegel egzersizi) ile zayıflamış pelvik taban kaslarının kuvvetlendirilmesi erken evre vakalarda düzelmeyi sağlar veya olayın ilerlemesini engelleyebilir. Bütün egzersiz programlarında olduğu gibi, pelvik taban egzersizleri zaman, motivasyon ve uygun teknik gerektirir. Lazer ile vajina daraltma, sarkma ve idrar kaçırma tedavisi yapılabilir. CO2 lazer vajina dokusunda yaşlanma ile kaybolan, bu nedenle sarkmaya neden olan azalmış kolajen miktarının artmasını sağlar. Buradaki fibroblast denen hücreleri uyararak kolajen dokusunu artırır. Böylece sarkma azalır. İdrar kaçırma için vajina ön duvarına yapılan lazer uygulaması ile destek dokunun oluşumu sağlanır ve idrar kaçırma şikayetinde belirgin azalma olur” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler