Kahramanmaraş'ta tarihi Kapalıçarşı’da çarık imalatçısı olan 45 yaşındaki 2 çocuk annesi Çiğdem Kopar, Kahramanmaraş’ın tescilli ürünü olan çarık ve yemeni mesleğini yıllardır devam ettiriyor. Kopar, dededen babaya geçen bu mesleği 11-12 yaşından bu yana öğrenmeye başladığını ve 25-30 yıldır aktif olarak sürdürdüğünü belirtiyor. “Bu meslek dedemin babamın mesleği. Ben 4. kuşağım. Kardeşlerim, abim, eşim ve ben dedemin, babamın mesleğini sürdürmeye çalışıyoruz. Osmanlı’dan bu yana gelen bu çarıklar, Kahramanmaraş’ta tescilli. Doğal deri olması, el yapımı olması, Osmanlı’dan bu yana giyinmiş olması, tabii bunun hikayesi çok geniş. Renklerin önemi var, modellerin anlamı var.
Yıllardan bu yana gelen bu çarık modellerini sürdürmeye çalışıyoruz” diyen Kopar, kadın olarak bu mesleği sürdürmenin ilk başlarda şaşkınlık yarattığını ancak artık belli bir müşteri kitlesine sahip olduklarını ve bayan eliyle yapılan çarıkların daha zarif ve ilgi çekici olduğunu belirtiyor.
Çarık ve yemenilerin yaz aylarında terletmeyen ve çorapsız giyilebilen bir ürün olduğunu ifade eden Kopar, ürünlerinin orijinal deri ve el emeği olduğu için uygun fiyatlarla satışa sunduklarını kaydediyor.
Müşterilerinin genellikle yazın tercih ettiği çarık modellerinin fiyatlarının 700-900 TL arasında değiştiğini belirten Kopar, bu mesleği sevgiyle ve hevesle devam ettirdiğini vurguluyor.