USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Karapınar’da "Gıda Güvenliği, Gıda Sektöründe Taklit ve Tağşişler" semineri

Prof. Dr. Mustafa karakaya, "gıdaların hasadı, taşınması, işlenmesi, hazırlanması, depolanması ve tüketiciye sunulması sürecinde gıda kaynaklı rahatsızlıklara ya da hastalıklara neden olan fiziksel, biyolojik, kimyasal nitelikteki çeşitli risk unsurlarını önleyecek ve zararsız kılacak önlemlerin alınması anlamına geldiğini belirtti.

Karapınar’da "Gıda Güvenliği, Gıda Sektöründe Taklit ve Tağşişler" semineri
17-05-2024 11:24
Google News

Konya’nın Karapınar ilçesinde üniversite öğrencilerine "Gıda Güvenliği, Gıda Sektöründe Taklit ve Tağşişler" konulu seminer düzenlendi.


Selçuk Üniversitesi (SÜ) Karapınar Aydoğanlar Meslek Yüksek Okulu Prof. Dr. Ahmet Kesik Toplantı Salonunda düzenlenen seminere SÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Karakaya katıldı. Seminerde konuşan Karapınar Aydoğanlar MYO Müdürü Öğretim Görevlisi Naim Çağlar Diri, hayatımızın her bölümünde yer alan gıda konusunda faydalı bir program olduğunu söyledi.


Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Karakaya, gıda güvenliğinin; gıdaların hasadı, taşınması, işlenmesi, hazırlanması, depolanması ve tüketiciye sunulması sürecinde gıda kaynaklı rahatsızlıklara ya da hastalıklara neden olan fiziksel, biyolojik, kimyasal nitelikteki çeşitli risk unsurlarını önleyecek ve zararsız kılacak önlemlerin alınması anlamına geldiğini belirtti. Prof. Dr. Karakaya, "Güvenilir gıda, raf ömrü süresince fiziksel, kimyasal ve biyolojik herhangi bir risk taşımaması anlamına gelir. Aksi durumda tüketici olarak bizlerin, bilinçlenmesi gerekir. Günümüzde gıda üretimi zincirinde fazla karşılaştığımız küresel sorun, haksız kazanç elde etmeye yönelik hileli gıda üretimdir. Ülkemizde hileli gıda üreten çok firma mevcut. Ancak yazılan cezalar caydırıcı olmamaktadır. Gıdada taklit ve tağşiş olmak üzere 2 türlü hile var. Gıda güvenliği, gıda güvencesi, gıda güvenirliği, gıda egemenliği diye terimler hayatımızda sıkça kullandığımız terimlerdir. Dünyaya hakim olmak istiyorsanız enerjiyi kontrol altına alın. Bugün savaşların ana sebebi enerjiyi kontrol altına almaktır. İnsana hakim olmak istiyorsanız gıdaya sahip olmalısınız. Gıdaya hakim olmalısınız, gıda egemenliğini sağlamalısınız. Ürettiğiniz sürece güçlüsünüz. Üretemiyorsanız güçlü değilsiniz. Ülkemizde toprağımızla, havamızla, suyumuzla üretme kabiliyetine sahibiz. Bunun yanında üretmek için tohuma, gübreye, ilaca ihtiyacımız var. Bunları temin ettiğimizde üretecek potansiyele ulaşırız. Gıda güvenliği konusu önümüzdeki 100 yılın problemidir. Daha fazla üretebilirsiniz ama ürettiğinizin güvenliği tartışmaya açık olmamalıdır. Yani güvenilir gıda üretmeniz gerekiyor. Her bir bireyin yaşama devam etmesi için güvenli ve yeterli gıdaya erişimi evrensel bir haktır” dedi.


Prof. Dr. Karakaya, program sonunda öğrencilerden gelen sorular cevaplandırırken kedisine teşekkür plaketi verildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler