Karabük Üniversitesi (KBÜ) Teknoloji Transfer Ofisi ve Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) tarafından üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde "Takım Çalışması ve İnovatif Liderlik Eğitimi" programı gerçekleştirildi.
KARDEMİR Eğitim ve Kültür Merkezi’nde iki gün süren programa, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Eti Maden İşletmeleri eski Genel Müdürü Serkan Keleşer, TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Lokman Kuzu, Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, TENMAK Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı, KARDEMİR Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Fazıl Çiftçi ile KBÜ Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi İsa Avcı Ankara Medipol Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Cevat Özarpa, İŞKUR İl Müdürü Ferhat Sarıçam, KBÜ akademik personeli, KARDEMİR’de görevli yöneticiler, sektör temsilcileri katıldı.
KBÜ Rektör Yardımcısı Karaş’ın açılış konuşması ile başlayan programın ilk gününde Eti Maden İşletmeleri eski Genel Müdürü Serkan Keleşer, TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Lokman Kuzu sunum yaparken, Ankara Medipol Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Cevat Özarpa uygulamalı stratejik planlama faaliyeti gerçekleştirdi.
Programın ikinci gününde ise Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, TENMAK Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı, KARDEMİR Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Fazıl Çiftçi’nin sunum yaparken, Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata uygulamalı stratejik planlama faaliyeti gerçekleştirdi.
Rektör Kırışık, Karabük ili ve Türkiye için önemli bir kuruluş olan KARDEMİR ile yakın bir çalışma ve iş birliği gerçekleştirdiklerini belirtti.
KBÜ ile KARDEMİR’in iş birliği içerisinde birlikte gelişmesi ve güçlenmesini hedeflediklerini ifade eden Rektör Kırışık, “Takım Çalışması ve İnovatif Liderlik Eğitimi faaliyeti ile kurumlarımızın insan kaynaklarını geliştirmeyi ve takım çalışması başarısını artırmayı amaçlıyoruz” dedi.
Rektör Kırışık, dünyada gelişmiş ülkelerin sanayide bilim merkezli bir yönetim ve üretim faaliyeti gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Ülkemizde de bilim merkezli, üniversite odaklı bir üretim geliştirme sürecini sürdürülebilir hale getirmeyi planlıyoruz. Bu süreci KARDEMİR ile birlikte yönetmek ve yürütmek istiyoruz. Özellikle KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir Hocamızın sürece çok büyük katkılar ve destekler sunduğunu görüyoruz. Bu konuda kendilerine çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
"Takım çalışması insanın kariyer planında olması gereken özelliklerinden bir tanesi"
TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Kuzu, üniversiteler ile endüstri arasındaki bağlantı eksikliğine değindi. KARDEMİR’in üniversiteye ciddi katkıları olduğunu vurgulayan Kuzu, “İş birliklerini artırmak istiyoruz. Takım çalışması adı altında önemli bir konuya değiniliyor burada. Sosyal medya ve dijital dünyada tekilleşme oluyor. İnsanlar artık eğlencesini bile cep telefonu, tablet üzerinden yapıyor ve mahremiyet de azalmış oldu. Takım çalışması, zamanımızda lazım olan kavramlardan birisi. Çünkü her ne kadar başarılı olsanız da bir kişinin yaptığı bilim bitti, birkaç kişinin yaptığı bilim bile bitti, çok kişinin katıldığı bilimler yapılıyor. Bu tür şeyleri anlatmamız ve bunlara alışmamız lazım. Takım çalışması insanın kariyer planında olması gereken özelliklerinden bir tanesi" diye konuştu.
Üniversite-sanayi iş birliğinin artırılmasının önemine değinen Kuzu, şunları kaydetti:
"TUSAŞ olarak Karabük Üniversitesi ile yakın zamanda bir protokol imzaladık. Hem staj hem de iş birliği kapsamında bu protokolü imzaladık. Laboratuvarları destekleyerek iş birliklerini artırmak istiyoruz. KARDEMİR ve Karabük Üniversitesi de önemli bir kurum. Karabük’teki şehrin iki lider kurumu. Bu birliklerin artarak devam etmesi gerekiyor. Biz de bu konuda elimizden geleni yapmaya hazırız. Bugünkü etkinliğin bereket getireceğine inanıyorum."
KBÜ akademik personelinin yanı sıra, KARDEMİR çalışanları ve sektör temsilcilerinin de katılımıyla gerçekleşen eğitim programı, takım çalışması dinamikleri, inovatif liderlik stratejileri ve iş birliği temelli çözüm odaklı yaklaşımları ele alıyor. İşbirliği projesi, üniversite ile sanayi arasındaki ilişkilerin güçlenmesini sağlayarak, bölgesel kalkınmaya ve rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.