USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kümülatif Vergi nedir? Kümülatif Gelir Vergisi Matrahı nasıl hesaplanır?

Çalışma Bakanlığı'nın gün içerisindeki memur ve memur emeklilerine zam yapılacağı açıklamasının akabinde gözler kümülatif gelir vergisi matrahına çevrildi. Peki, kümülatif gelir vergisi nedir ve nasıl hesaplanır? İşte, kümülatif gelir vergisi matrahı hesaplamanın yolu

Kümülatif Vergi nedir? Kümülatif Gelir Vergisi Matrahı nasıl hesaplanır?
06-12-2021 18:38
Google News

Yeni yıla az bir süre kala, asgari ücrete yapılacak zam kadar memur ve memur emeklilerine yapılması beklenen zammın miktarı da merakla bekleniyordu. Konuya ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan bir açıklama yapılarak, vatandaşın bu yöndeki merakı giderildi. Açıklamada zammın miktarı net bir şekilde ifade edilirken, bunun kümülatif vergi üzerinden hesaplanacağı belirtildi. Peki, kümülatif vergi ve kümülatif gelir vergisi matrahı nedir? Dahası nasıl hesaplanır? 

Fransız kökenli bir kelime olan kümülatif,

Kümülatif Gelir Vergisi Matrahı nedir?

Kümülatif Gelir Vergisi Matrahı, sigortalı bir çalışanın brüt ücretinden Genel Sağlık Sigortası ve İşsizlik Sigortası'nın çıkarılmasından sonraki halidir. Sigortalı çalışanlar için bu iki sigorta türü, işverenin; işçi adına ödemekle yükümlü olduğu kalemlerdir. Bu iki kesintinin akabinde, yani brüt ücretten alınan Genel Sağlık Sigortası ve İşsizlik Sigortası'nın çıkarılmasından sonra işçinin asıl ücreti ortaya çıkar. Gelir vergisi de bu asıl ücretten alınır. Bir nevi, Kümülatif Gelir Vergisi Matrahı için "İşçinin hangi vergi dilimine dahil olduğu ve gelirinden hangi oranla gelir vergisi kesintisine gidileceği" tanımı da yapılabilir. 

Kümülatif Gelir Vergisi Matrahı nasıl hesaplanır?

Kümülatif Gelir Vergisi Matrahı hakkında merak edilen bir diğer detay da bu kalemin nasıl hesaplandığıdır. Örneğin, bir işletmede aylık 8000 Türk Lirası brüt ücret kazanan kişi için Kümülatif Gelir Vergisi Matrahı'nın nasıl hesaplanacağını uygulayalım.

Genel Sağlık Sigortası için 8.000 Türk Lirası'ndan %14'lük kesintiye gidin.

Daha sonra, yine 8.000 Türk Lirası değerindeki brüt ücretten %1 oranında İşsizlik Sigortası'nı çıkarın. 

Bu işlemin sonucunda, Genel Sağlık Sigortası için 1.120 Türk Lirası; İşsizlik Sigortası için 80 Türk Lirası'nı brüt ücretten çıkarırız. Totalde, 1.200 Türk Lirası eder. Yani, 6 bin 800 Türk Lirası bahsettiğimiz işçinin asıl ücretidir. Gelir vergisi de bu rakam üzerinden tahsil edilir. 

Bakanlıktan açıklama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklama şu şekilde: 

"Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 30 ile yüzde 35 arasında değişen kümülatif artış oranları ile enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı. 3600 ek gösterge meselesi vaat olmaktan çıkarılarak toplu sözleşme maddesi haline getirildi."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler