USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Küresel iklim krizinde ’çevre gönüllüsü’ olmanın önemi

Omü’de küresel iklim krizinde çevre gönüllüsü olmanın önemine dikkat çekildi

Küresel iklim krizinde ’çevre gönüllüsü’ olmanın önemi
05-04-2024 17:28
Google News

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVSAM), Çevre Mühendisliği Bölümü ve Çevre Topluluğu tarafından ‘Çevre Gönüllüğü’ konulu etkinlik gerçekleştirildi.


Etkinliğe davetli konuşmacı olarak katılan TEMA Vakfı Samsun İl Temsilcisi Leman Gürses Özay, gönüllülük kavramını bir bireyin maddi karşılık beklemeden ya da başka bir çıkar beklentisi içinde olmadan, ailesi veya yakın çevresi dışındaki bireylerin yaşam kalitesini artırmak olduğunu söyledi. Özer, toplumun yararına olduğu düşünülen bir hedefe ulaşmak için bir toplumsal girişime ya da bir sivil toplum kuruluşu bünyesindeki etkinliklere destek olması şeklinde tanımlayarak gönüllülerin; bilgi, deneyim, enerji, hoşgörü, paylaşımcılık, profesyonel yaklaşım, sorumluluk üstlenme gibi niteliklere sahip olabileceği gibi, bu nitelikleri taşımadığı halde toplum için bir şey yapmak isteyen bireyler de olabileceğine dikkat çekti. "Her yıl 642 milyon ton toprağımız erozyona uğruyor"


TEMA Temsilcisi Özay, ayrıca varoluş nedeni, herkesin yuvası, gıdanın yüzde 95’inin doğrudan ya da dolaylı kaynağı, habitatların dayanıklılık kaynağı olan toprağa sahip çıkmak ve onu korumak olan TEMA Vakfı ve çalışmaları konusunda bilgiler verdi. Özay, okyanuslardan sonraki en büyük karbon yutağı olarak toprağın, iklim krizi ile mücadelenin de önemli bir aktörü olduğunu ve toprağımız varsa ormanımızın, tarımımızın, meralarımızın ve hayvancılığımızın var olabileceğini belirtti. Özay, toprağın 1 santimetresinin oluşması için 500 yıl gerekirken her yıl 642 milyon ton toprağımızın erozyona uğradığını vurgulayarak yaşama ve dolayısıyla herkesi toprağa sahip çıkmaya davet etti.


Temsilci Leman Gürses Özay, “Neden çevre gönüllüsü olmalıyız?” sorusuna ise şekilde cevap verdi:


"İçinde yaşadığımız dünyaya ve topluma katkıda bulunabilmek; sahip olduğumuz becerileri geliştirme imkânı bulup, kişisel gelişimimize katkı sağlamak; her şeyin bir karşılıkla ölçüldüğü dünyamızda, karşılık beklemeden faydalı olunabileceğini göstermek ve deneyimlemek; topluma örnek ve faydalı bireyler olmak, sosyal yardımlaşma ve dayanışma duygusunu güçlendirmek; ülke topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme tehlikesine dikkat çekmek; toprakla birlikte dünya üzerindeki ekosistemi oluşturan su, orman, biyolojik çeşitlilik gibi tüm doğal varlıkların korunması ile insan kaynaklı iklim değişikliğine dair politikaların ve toplumsal bilincin oluşturulması için çalışmak; kendiliğinden yetişen doğal ormanları korumak, ağaçlandırma çalışmaları yaparak topluma ağaç sevgisi aşılamak; tarım alanlarını, çayır ve meraları korumak, geliştirmek ve bu alanların amacı dışında kullanılmasını önlemek; doğal varlıkların korunması ve doğru şekilde yönetilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasına öncülük etmek ve bu çalışmalara destek vermek.”


Etkinlik; Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Topçu, emekli öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Gümrükçüoğlu, Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Feryal Akbal, ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Nurdan Gamze Turan, Çevre Topluluğu Başkanı Yusuf Dursun Durmuş ve Genç TEMA Üniversite Topluluğu Başkanı Kürşat Furkan Ağırca’nın “Çevre Gönüllüğü” üzerine konuşmaları ile son buldu.


Etkinliğe Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Çetin Kurnaz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler