Marketlerde Lira kaldırıldı Dolar etiketleri konuldu... Ülkede vatandaş isyan etti
GALERİNİN DEVAMI fiyat etiketlerinde, ülkenin yerel para birimi lira yerine dolar olarak yer almasına tepki gösteriyor.">Lübnan Ekonomi Bakanı Emin Selam'ın açıkladığı etiket fiyatlarındaki birim değişikliğinin uygulandığı büyük alışveriş marketlerini gezip vatandaşlarla konuştu.">birçok zincir marketin raflarındaki yerli üretim dahil neredeyse tüm ürünlerin etiketini dolara çevirdiği görüldü.">ödeme ise karaborsadaki dolar/Lübnan lirası kuruna göre alınıyor.Vatandaşların birçoğu duruma tepki gösteriyor veya şaşkınlığını ifade ediyor. Çoğu kişi, bunun nihai veya ideal bir çözüm olarak görmüyor.
">sonra şaşkın bir şekilde elinde faturaya bakan Lina Abbas, "Evet karar alındı. Bazı ürünlerin üzerinde lira var ancak birçoğunun fiyatı dolarla. Sadece bir vatandaş olarak soruyorum neden?" diye tepki gösterdi.">nerede yaşıyoruz? Lübnan'da. ABD'de değiliz." dedi.">İsmini vermek istemeyen Lübnanlı bir kadın da Selam'ın aldığı karar tepkili olan kesim arasında.
">memur maaşları ve birçok vatandaşın gelirinin dolar veya yabancı bir para birimi ile olmadığını vurgulayan Lübnanlı kadın, "Bizim gelirimiz dolar değil ki markette dolar üzerinden ödeme yapalım." diye konuştu.">getiren Beyrutlu Tony Buhabib ise "Bir yorum yapmak istemiyorum. Daha ilk gün ancak şaşırdığımı söyleyebilirim. Birkaç gün sonra kararın ne kadar doğru olduğunu daha iyi göreceğiz." diye konuştu.">Hasan ise bu karar sayesinde insanların ithal edilen ürünlerin gerçek fiyatını tespit edebileceği görüşünde.">çok üstünde ürünleri satan tüccarlar var. Şu an en azından insanlar ürünlerin gerçek ithal fiyatını bilecek." değerlendirmesinde bulundu.">kabul edilemeyeceğini söyledi.">Ekim 2019'da başlayan gösteriler, hükümetin istifası, Beyrut'taki liman patlaması ve Kovid-19 salgını gibi olaylar ülke ekonomisini derinden etkiledi.Yaklaşık 3,5 yıldır devam eden ekonomik kriz ortamında döviz rezervlerinin erimesinin önüne geçilmesi için bankalardaki dolar mevduat hesapları donduruldu.
">işlem görürken, art arda yaşanan gelişmelerle eş zamanlı olarak yerel para birimindeki değer kaybı da arttı.Ocak 2022'de 1 ABD doları 20 bin Lübnan lirası iken şu an karaborsa ve döviz ofislerinde 89 bin lira seviyesinden işlem görüyor.
">Lübnan Başbakanı Necib Mikati'nin katılımı ile başkent Beyrut'taki Hükümet Sarayı'nda "istisnai bakanlar kurulu toplantısı" gerçekleştirildi.
Görüşmelerin ardından Lübnan Enformasyon Bakanı Ziyad Mekari, hükümetin kamu personeli maaşlarına yönelik iyileştirme kararına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.
Mekari, kamuda görev yapan en düşük memur maaşının 2 milyon 600 bin Lübnan lirasından (27 dolardan) 9 milyona (90 dolara) çıkarıldığını belirtti.
Yeni maaşların 1 Mayıs itibariyle ödenmeye başlanacağını söyleyen Mekari, en düşük emekli maaşının da 7 milyon lira (72 dolara) çıkarıldığını kaydetti.
Akaryakıt fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle yol ücretinde de birtakım düzenlemelere gidildiğini dile getiren Mekari, memurlara günlük 450 bin lira (5 dolar) yol ücreti ödeneceğini aktardı.
- BAKANLAR KURULU TOPLANTISI SIRASINDA GÖSTERILER DÜZENLENDİ
Emekli asker ve kamu çalışanları mart ayından bu yana maaşlarında iyileştirmenin yapılması için Hükümet Sarayı önünde gösteri düzenledi.
Güvenlik güçlerinin kurduğu tel örgü barikatını aşmak isteyen göstericilere polis, göz yaşartıcı bomba ile karşılık verdi. Göstericiler daha sonra olaysız bir şekilde eylem alanından ayrıldı.
- LÜBNAN'DAKI EKONOMİK KRİZ: MAAŞLARIN YÜZDE 90 ORANINDA ERİMESİNE YOL AÇTI
Lübnan'da Ekim 2019'da başlayan gösteriler, hükümetin istifası, Beyrut'taki liman patlaması ve Kovid-19 salgını gibi olaylar ülke ekonomisini derinden etkiledi.
Yaklaşık 3,5 yıldır devam eden ekonomik kriz ortamında döviz rezervlerinin erimesinin önüne geçilmesi için bankalardaki dolar mevduat hesapları donduruldu.
Ülkede, 2019'da 1 ABD doları 1500 Lübnan lirasından işlem görürken, art arda yaşanan gelişmelerle eş zamanlı olarak yerel para birimindeki değer kaybı da arttı.
Ocak 2022'de 1 ABD doları 20 bin Lübnan lirası iken son 1 yıl içinde değer kaybı hızla artmaya devam etti.
Dünya Bankasının Kasım 2022'de yayımlanan raporunda, Lübnan'daki mali kaybın 72 milyar doları aştığı belirtilmişti.
Nüfusunun yüzde 80'i yoksulluk sınırında olduğu aktarılan Lübnan'da, 14 Mart'ta karaborsada 100 bin Lübnan lirası seviyesinde işlem gören dolar, 21 Mart'ta 140 bin liraya çıkarak yeni bir rekor kırmıştı.
Şu anda ise karaborsa dolar 97 bin seviyesinde işlem görüyor.
Krizden önce Lübnan'da bir memur bin dolar maaş alıyorsa şu anda bu yüzde 90 oranında eriyip 100 doların altında bir seviyeye geriledi.