Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kamuya iş yapan müteahhitler için yeni bir Fiyat Farkı Kararnamesi için çalıştıklarını duyurmuştu. Bakan Nebati’nin duyurduğu düzenleme, Ekonomi torba teklifine eklendi. Torba Yasaya giren düzenleme müteahhitleri memnun etmedi.
Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa eklenen yeni düzenlemeye göre, 1 Nisan 2022 tarihinden önce Kamu ihale Kanununa göre ihale edilen mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin Türk lirası üzerinden yapılan ve kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden (kabulü/geçici kabulü onaylanmamış olan) sözleşmelerde; 1 Ocak 2022 tarihinden sonra gerçekleştirilen kısımlar için, ihale dokümanında fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin hüküm bulunanlarda, sözleşmesine göre hesaplanan fiyat farkı tutarı oransal olarak artırılabilecek, ihale dokümanında fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin hüküm bulunmayanlar ile hüküm bulunmakla birlikte sadece girdilerin bir kısmı için fiyat farkı hesaplananlarda hesaplanmayan kısımlar için de fiyat farkı verilecek.
EK FİYAT FARKI VERİLEBİLECEK
Kabul edilen düzenlemeye göre; 1 Ocak 2022 ile 31 Aralık 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen kısımlar için, ihale dokümanında fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin hüküm bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, 1 Temmuz 202I ile 31 Mart 2022 tarihleri arasında ihalesi yapılan işlerde ihale tarihinin içinde bulunduğu
aya ait endeks, 1 Temmuz 2021 tarihinden önce ihale edilen işlerde ise 202I yılı Haziran ayına ait endeks temel endeks olarak kabul edilerek ve sözleşme fiyatları kullanılarak yüklenicinin başvurusu üzerine sözleşmesine göre hesaplanan fiyat farkına ilave olarak ek fiyat farkı verilebilecek.
SÜRE UZATIMI VERİLEBİLECEK
1 Nisan 2022 tarihinden önce ihale edilen yapım işlerine ilişkin Türk lirası üzerinden imzalanan ve düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden (geçici kabulü onaylanmamış olan) söz1eşmelerde, 1 Ocak 2022 ile 31 Ocak 2022 tarihleri arasında iş programına göre gerçekleştirilmeyen iş miktarı için süre uzatımı verilebilecek.
“FİYAT FARKI ORANI YETERSİZ”
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, düzenlemenin kamuya ek yük getireceğini ve sektörün mağduriyetini gideremeyeceğini söyledi. Tellioğlu, “TBMM'den geçen düzenlemede; Fiyat farkı verilecek süre aralığı (3ay) kısıtlı olması ve işin devamını kapsamaması, Tasfiye oranın yüzde 15 gibi düşük bir oran olması, Fiyat farkı oranı yetersizliği, sektörün mağduriyetini gidermeyeceği gibi yarım kalan işler kamuya ek yük getirecektir” ifadelerini kullandı.
“TASFİYE ORANI ÇOK DÜŞÜK!”
MÜSİAD Gaziantep Şubesi Başkan Yardımcısı Ali Adıgüzel, düzenlemenin yanlış olduğunu kaydetti. Adıgüzel, “Tasfiye oranı yüzde 15 için çok düşük tutuldu. Tasfiye edilirken ödenmiş vergilerin iade edilmemesi yanlış. Ek fiyat farkı sadece 3 aylık dönem için ödenmekte. Yazık! Tek umut Cumhurbaşkanımızın vereceği oransal katsayı rakamında” ifadelerini kullandı.