Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Rektörlük konferans salonunda düzenlenen ve Mardin İlinin sanayi sorunlarının; üreticiler, tekstile dayalı sanayi işletmecileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri tarafından görüşüldüğü toplantıya çok sayıda önder tekstil kuruluşları, sanayici ve tekstil ile ilgili sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.
Mardin İl ve İlçeleri için genelde sanayi sektörünün, özelde ise tekstil iş kolunun gelişimine katkı sunmayı amaçladıklarını belirterek sektörün önde gelen temsilcilerine hitap ederek konuşmalarına başlayan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar,
“Bilindiği üzere sosyal bilimler +5 ‘T’ vizyonu çerçevesinde belirlediğimiz odak noktalarımızdan biri de Sanayi. Mardin şehrinin potansiyelini oluşturan her alanda, şehrin girişimcileri ile iş birliği halinde bulunarak şehrin dinamiklerini aktif olarak kullanabileceğimiz stratejileri ve projeleri belirliyoruz. Bu bağlamda üniversite olarak Mardin Sanayisinde ‘Tekstili’ şehrin en önemli potansiyellerinden biri olarak görüyoruz. Önümüzdeki bir buçuk yıl içerisinde Tahıl, Tekstil ve Turizm alanın bütün bileşenlerini bir araya getirerek şehri, bu üç alanda üst noktalara taşıyarak markalaştırma hedefindeyiz.” dedi.
Mardin’in kalkınması ve bütün alanlarda daha ileri seviyelere taşınması için sadece masa başında üretilen teorik bilgilerin yeterli olmayacağını vurgulayan Prof. Dr. Özcoşar, akademik zihnin ve bilimsel şablonların ötesinde birçok işi pratik olarak yapan bir kitlenin var olduğunu ve o kitlelerin birlikteliği ile başarılı somut adımların atılabileceğini ifade etti.
Mardin Artuklu Üniversitesi Meslek yüksekokulunda bulunan birçok bölümün sektör ihtiyaçları doğrultusunda yeniden revize edileceğinin altını çizen Özcoşar, Mardin Meslek Yüksekokuluna ait teknik bölümlerin Mardin Organize Sanayi bölgesine taşınarak eğitimlerine devam edeceğini ve öğrencilerin teorik bilgilerini saha içerisinde pratize edeceklerini belirtti.
Özcoşar, hammadde, ara mamul ve mamule dönüştürülecek tüm üretim aşamalarının Mardin’de gerçekleşmesi ve böylece tekstil firmalarının fason yoğunluklu ürerimden ziyade imalat yoğunluklu bir yapıya kavuşması ve sektör içerisinden ulusal ve uluslararası markaların çıkmasını arzuladıklarını söyledi.
Gerçekleştirilen toplantıda Mardin İlinde Sanayi(tekstil) sektörünün sorunları ve bu çerçevede üniversiteden beklentilerin tespit edilebilmesi için katılımcılar tarafından bir anket formu dolduruldu. Toplantıda son olarak katılımcılar ile sektörün sorunlarına ve çözüm önerilerine ilişkin müzakereler gerçekleştirildi.
HABER KAYNAĞI : AIGF