USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Mersin itfaiyesi sıcak hava nedeniyle çıkabilecek yangınlara karşı uyarıda bulundu

Mersin büyükşehir belediyesi itfaiye dairesi başkanlığı, sıcak hava nedeniyle meydana gelebilecek yangınlar hakkında uyarılarda bulundu.

Mersin itfaiyesi sıcak hava nedeniyle çıkabilecek yangınlara karşı uyarıda bulundu
20-06-2024 14:05
Google News

Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, sıcak hava nedeniyle meydana gelebilecek yangınlar hakkında uyarılarda bulundu. İtfaiye eğitmeni Mustafa Çavdar, orman, arazi, araç, ev gibi iç ve dış mekanlarda çıkabilecek yangınlar ve alınacak önlemler hakkında bilgi verdi.


Mersin Büyükşehir Belediyesi Ata Eğitim Merkezi’nde görev yapan itfaiye eğitmeni Mustafa Çavdar, hava sıcaklığındaki artış sebebiyle oluşabilecek yangın türlerini ve sebeplerini anlattı. Hissedilen sıcaklığın neredeyse 50 derece olmasıyla, ormanlık alanlardaki otların hızla kuruduğunu ve sera gazı etkisiyle orman yangınlarının meydana geldiğini ifade eden Çavdar, orman yangınlarının yüzde 85-90 oranında insan kaynaklı olduğunu söyledi. Piknik yapmak amacıyla ormanda ya da kırsal alanlarda mangal yaktıktan sonra közlerin tamamen söndürülmemesinin yangına sebep olduğuna dikkat çeken Çavdar, "Ya da bir içecek şişesinin gelişigüzel bir şekilde doğaya fırlatılması, yangına davetiye çıkartıyor. Çünkü şişelerin alt kısımları mercek görevi görerek güneş ışınlarını toplar ve belli bir noktaya sabitler. Bu sabitleme neticesinde de yüksek sıcaklıktan kaynaklı yangın çıkıyor. Kurumuş otlar da bunu hızlandırıyor" dedi. Çavdar, söndürülmeden atılan sigara izmaritlerinin orman yangınlarına sebebiyet verdiğini kaydetti.


"Anız yangınlarıyla çok uğraşıyoruz"


Vatandaşların kurumuş otları belli bir noktaya toplayarak kendi çaplarında kontrollü bir şekilde yaktıklarını ifade eden Çavdar, rüzgarın da etkisiyle ateşin etrafa yayıldığını belirterek, "Bu durum orman ve ev yangınlarını tetikliyor. Anız yangınlarıyla da çok uğraşıyoruz. Vatandaşlar anızı yok etmek için yakıyorlar. Aslında bu çok yanlış bir eylem. Birincisi, yanan toprağın mineral dengesi bozuluyor. İkincisi ise arazide bulunan böcek, kuş, kuş yavruları, kuş yumurtaları açısından da ekosisteme zarar veriyor” diye konuştu.


Araç içerisinde unutulan şişeler yangına davetiye çıkarıyor


Araç içerisinde unutulan içecek şişelerinin alt taraflarının mercek görevi gördüğünü belirten Çavdar, araçların koltuklarının da süngerimsi bir maddeden yapıldığı için tutuştuğu anda hızlı bir şekilde yanmaya başladığını kaydetti. Evlerde de bu tarz durumlarla karşılaştıklarını dile getiren Çavdar, "Kullanılan aynaların düz ayna olması gerekiyor. Çukur aynalar güneş ışınlarını toplayıp sadece bir noktaya vererek, yangınlara sebep olabiliyor" dedi. Araçlarda bulunan yangın söndürme cihazlarını genellikle bagajda muhafaza edildiğine dikkat çeken Çavdar, yangın tüplerinin şoför mahallinde oturan bir kişinin elini uzattığı zaman alabileceği noktada olması gerektiğini kaydetti.


Klima kullanırken dikkat


Sıcaklığın yükselmesiyle klima kullanımının arttığını ve bazı evlerde birden fazla klima kullanıldığını belirten Çavdar, elektrik akımının yükselmesiyle de yangın çıkma riskinin yükseldiğini kaydetti. Çavdar, “Özellikle eski binaların kablolarının mutlaka değiştirilmesi veya onarılması gerekiyor. Çekilen yüksek akım nedeniyle kablolar ısınıyor. Bunlar da ev yangınlarını tetikliyor. Mutlaka her dairenin içerisinde bir yangın tüpü olması gerekiyor" diye konuştu.


"İtfaiye araçlarını gördüğünüzde trafikte yol verin"


Vatandaşlardan itfaiye araçlarını gördüklerinde trafikte yol vermelerini isteyen Çavdar, ayrıca vatandaşlara geçişleri engellemek adına araçlarını hatalı park etmemeleri çağrısında da bulundu. Çavdar, “Bir itfaiyeci duası vardır. Bu duada; ‘tehlikeye düşmüş olan her canlının imdadına yetişmemiz için bize güç ver’ deriz. Her sabah nöbet devralırken bu duayı ederiz. 112 komuta merkezinden ihbar geldiği anda gündüz 30 saniye, gece ise 40 saniye içerisinde araçlarımızın içerisinde oluyoruz. Uluslararası anlamda 5 dakika içerisinde olay yerinde olmamız gerekiyor. Olay yerine varışımız, hortum sermemiz hepsi bu sürenin içerisine dahil” dedi.


"Evi yanana bir dakika bir saat gibi geliyor"


Kullandıkları teknik donanımla ilgili bilgileri de paylaşan Çavdar, “Evi yanana bir dakika bir saat gibi geliyor. Biz de bunun farkındayız. İşimizi en iyi şekilde yapıyoruz. Bu konuda başkanımız Vahap Seçer, bize bütün teknik donanımları sağladı. Araçlarımız, kullandığımız ekipmanlar tamamen yenilendi. Şu anki ekipmanlarımız yeni nesil ve bunlar da yangına varış ve müdahale zamanımızı gerçekten kısaltıyor" diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler