Yoğun geçen 2 günlük kongre programının ardından kongrenin üçüncü ve son gününde, Mardin’in zengin tarihi ve kültürel dokusunu yakından tanımak isteyen katılımcılar için kapsamlı bir gezi programı düzenlendi. Turizm Fakültesi öğretim elemanlarından; Öğretim Görevlisi ve Profesyonel Turist Rehberi Emircan Yılmaz, Öğretim Görevlisi ve Profesyonel Turist Rehberi Gamze Görürüm, Araştırma Görevlisi Günevi Güzel ve Araştırma Görevlisi Tolgahan Doğan'ın önderliğinde düzenlenen gezide, ilk durak Kasımiye Medresesi oldu. Ardından, Deyrulzafaran Manastırı’nın büyüleyici atmosferiyle tarihi bir yolculuk yaşandı.
Gezi programı, Mardin’in dışında yer alan önemli turistik alanlarla devam etti. Dara Antik Kenti, katılımcıları antik Mezopotamya’nın görkemli geçmişine götürürken; Midyat’ın tarihi taş evleri ve bölgenin mimari zenginliğini gözler önüne serdi. Son olarak, Savur’a bağlı Dereiçi (eski adıyla Kıllıt) köyüne yapılan ziyaretler, üç farklı Hristiyan mezhebine ait kiliseleri ve bölgenin zengin dini mirasını gözlemleme fırsatı sundu. Zamanla terk edilmiş olmasına rağmen, köydeki tarihi kiliseler ve yapılar, Mezopotamya’nın dinler arası hoşgörüsünü ve kültürel çeşitliliğini yansıtan önemli birer sembol olarak katılımcılar üzerinde derin bir etki bıraktı.
Bilimsel çalışmalarını sunmak üzere kongreye katılan yerli ve yabancı akademisyenler, etkinlik boyunca aldıkları organizasyon hizmetinden ve Mardin’in kendine has misafirperverliğinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Kongre sonrası düzenlenen gezinin, bölgenin zenginliklerini yakından tanımaları açısından büyük bir fırsat sunduğunu belirten katılımcılar, Mardin’den ilham dolu bir şekilde ayrıldıklarını ifade etti.
Kaynak: mardinsoz.com