USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Milyonlarca üniversite adayına uzmanında önemli tercih uyarısı

(neü) artı kariyer merkezi koordinatörü öğretim görevlisi ali bozgedik, “tercih robotuna güvenip tercih yapmak, ‘uçağı otomatik pilota bağlamak gibidir' tercih robotları tercih yapmaz, filtreleme yapar. öğrencilerin yeteneklerini bilmez” dedi.

Milyonlarca üniversite adayına uzmanında önemli tercih uyarısı
21-07-2024 10:00
Google News

2024 YKS sınavının ardından adayların kazanamama korkusuyla asıl gitmek istemedikleri bölüm tercihinden kaçınmalarına dikkat çeken Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Artı Kariyer Merkezi Koordinatörü Öğretim Görevlisi Ali Bozgedik, “Tercih robotuna güvenip tercih yapmak, ‘uçağı otomatik pilota bağlamak gibidir’ tercih robotları tercih yapmaz, filtreleme yapar. Öğrencilerin yeteneklerini bilmez” dedi.


Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanması ile beraber öğrenciler de üniversite araştırması yapmaya başladı. Üniversite adaylarının tercih zamanı nelere dikkat etmesi gerektiğiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Artı Kariyer Merkezi Koordinatörü Öğretim Görevlisi Ali Bozgedik, bu yıl 3 milyon 120 bin adayın sınava başvurduğunu söyledi.


Öğretim Görevlisi Ali Bozgedik, “2024 YKS’de geçtiğimiz yıla göre, 400 bin kişi azaldığını söyleyebilirim. Kılavuzu incelediğimizde bu yıl geçtiğimiz yıla göre sınavı geçerli aday sayısı AYT için 200 bin, TYT için 176 bin kişi azaldığını söyleyebiliyorum. Ayrıca genel kontenjan 55 bin kişi şehit, gazi yakını ve 34 yaş üstü kadınlar kontenjanıyla birlikte 67 bin kontenjan geçtiğimiz yıla göre azaltıldı. Öğrenciler genel kontenjanın azaltılmasını sınavda tercih ederken üzücü gibi düşünse de, aslında sınavı geçer aday sayısının 200 bin kişinin az olması öğrenciler açısından sevindiricidir. 2024 AYT matematik soruları zordu nispeten zor olan bu sınavda öğrencilerin yığılmalı tabloları etkilendi. Dolayısıyla sayısal, eşit ağırlık ve yabancı dil öğrencilerinin yığılmalı tablolarda kendi diliminde geçtiğimiz yıla göre öğrencilerin daha az bulunduğunu gözlemlemekteyiz. Bu da öğrencilerin tercihi açısından nispeten daha kolay tercih olacağını, geçen seneye göre gidemeyeceği bir yere bu yıl gitme ihtimalinin arttığını gözlemlemekteyiz” dedi. “Toplamda14 yeni bölüm açıldı, bölümler bilişimle ilgilidir”


Tercih yaparken yeni açılan bölümlere dikkat çeken Bozgedik, “2024yılı YKS kılavuzundaki farklılıklara göz atacak olursak eğer devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programları kapatıldı. Bazı bölümlerin kontenjanları azaltıldı. Örneğin mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme ve diyetetik ve bazı Temel bilimlerin kontenjanları azaltıldı. Yaklaşık 55 bin kontenjan azaltıldığını söyleyebilirim. Ayrıca kılavuzda, çocuk gelişimi, felsefe, sosyoloji, tarih ve Türk dili edebiyatı gibi açık öğretim programlarının ikinci üniversite programı kapsamından çıkarıldığını söyleyebiliriz. Yine kılavuzdaki farklılıklarda son olarak bilişimle ilgili ikisi lisans, 12’si ön lisans olmak üzere toplamda14 yeni bölüm açılmıştır. Bu yeni bölümler bilişimle ilgilidir. Dolayısıyla öğrencilere ve velilere yönlendirme açısından 21. yüzyılın yapay zeka ve bilişim çağı olduğunu hatırlatarak öğrenciler tercih noktasında bu yeni açılan bölümlere yönlenmesi faydalı olacaktır. İstihdamı pozitif etkileyecek bu yeni bölümlere veli ve öğrencilere dikkat çekmek isterim” şeklinde konuştu. “Yerleştirme puanına göre değil, başarı sırasına göre tercih yapsınlar”


YKS tercihlerinin 25 Temmuz 2 Ağustos arasında yapılacağını söyleyen Ali Bozgedik, “Aday işlemlerim sisteminden tercihlerini bildirebilirler. Öğrencilere tavsiyemiz yerleştirme puanına göre değil, başarı sırasına göre tercih yapsınlar. Başarı sırasını dikkate alarak istek sırası oluştursunlar. Gitmek istedikleri bölüme öncelik versinler. Kazanamam korkusuyla asıl gitmek istemedikleri bölümü tercihlerini almasınlar. Esnek tercih yapsınlar. Örneğin kendi bulundukları dilimden yüzde 50, önden tercih yapsınlar Ardından düşebileceği son yere kadar tercihlerini geriye doğru listelesinler. Ailelerinden ve tercih danışmanlarından muhakkak destek alsınlar. Sadece tercih robotuna güvenip tercih yapmak ‘uçağı otomatik pilota bağlamak gibidir’ dolayısıyla tercih robotları aslında tercih yapmaz, filtreleme yapar. Öğrencilerin yeteneklerini bilmez. Profesyonel destek almak sizin bilinçli tercih yapmanıza yardımcı olur. Her tercih bir fırsattır. Bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek sizin elinizde tercihleriniz. fark oluşturmak, geleceğinizi aydınlatmak istiyorsanız muhakkak profesyonel destek alın” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler