Gazi Üniversitesi Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hakkı Suçin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kahire Yunus Emre Enstitüsü'nün davetiyle belki de ilk kez Arapça-Türkçe yazılı çevirinin farklı temalarında katılımcıların uygulamaları üzerinde teorik yorumlarla daha başarılı çeviriler yapmalarına, çeviri ufuklarını geliştirmeye çalışıyorum." dedi.
Söz konusu atölyeye Mısırlıların büyük ilgi gösterdiğini belirten Suçin, "Kahire'de oldukça ilgili, dinamik bir çevirmen grubuna eğitim vermekten mutluyum. Bu tür atölyelerin Arapça-Türkçe dil çifti arasında çeviri yapacak adayları profesyonel çeviri kariyerine daha fazla yaklaştırdığına inanıyorum. Bu ise gelecekte daha fazla nitelikli çevirilerin üretilmesi anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.
- "ÇEVİRİ ATÖLYESINE KATILDIM, ÇOK FAYDALANDIM"
Öte yandan atölyeye katılan YEE öğrencisi Mısırlı Sümeyye Osman da şunları söyledi:
"Türkçe bilen öğrencilerin iş hayatları, kariyerleri, çeviri alanından başlıyor. Gazetecilik alanında kariyer yapmak istediğim için yazılı çevirinin tekniklerini öğrenmek benim için önemli. Enstitüdeki çeviri atölyesine katıldım, çok faydalandım. Eminim ki bu atölyede öğrendiklerim kariyerime bilgili bir şekilde başlamama katkı sağlayacaktır."
- TÜRKİYE İLE MISIR ARASINDAKI KÜLTÜREL VE AKADEMIK İŞBİRLİKLERİNDE GELİŞME
Kahire YEE'de 11-14 Aralık tarihlerini kapsayan Arapça-Türkçe çeviri atölyesi dolayısıyla düzenlenen programda bir konuşma yapan Kahire YEE Koordinatörü Emin Boyraz, Türkiye ile Mısır arasındaki kültürel ve akademik işbirliklerinin hızla geliştiğini görmekten memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
Türkçe öğrenen Mısırlı gençlere yönelik çeşitli kariyer programları organize ettiklerini ve söz konusu çeviri atölyesini özellikle Türkoloji alanında çalışmayı hedefleyen çevirmen adaylarına yönelik düzenlediklerini aktaran Boyraz, şunları kaydetti:
"Mısır'da Türkçe öğrenen gençler için çeşitli kariyer programları düzenliyoruz. Çeviri atölyemizi özellikle Türkoloji alanında çalışmayı düşünen ve sayıları her geçen gün artan akademisyen ve çevirmen adaylarına yönelik gerçekleştiriyoruz. Etkinliğimizin Mısırlı genç kardeşlerimizin kariyerlerine fayda sağlayacağını umut ediyoruz. Türkiye ile Mısır arasındaki kültürel ve akademik işbirliklerinin hızla geliştiğini görmekten de ayrıca memnuniyet duyuyoruz."
Mısır'da 2010'da faaliyetlerine başlayan Kahire Yunus Emre Enstitüsü, Türkçe öğretiminin yanı sıra kültür sanat faaliyetleri ve çeşitli etkinliklerle iki ülke arasındaki bağları güçlendirmeyi sürdürüyor.