USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Muğla’da sonbahar dönemi şap aşılaması başladı

çift tırnaklı hayvanlarda verim kaybı ve ölümlere neden olan şap hastalığına karşı muğla’da aşılama çalışması başlarken, toplam 229 bin 606 büyükbaş havyan aşılanacak.

Muğla’da sonbahar dönemi şap aşılaması başladı
07-09-2023 13:45
Google News

Muğla’da şap hastalığına karşı sonbahar aşılama programının startı Menteşe İlçesi kırsal Gazeller Mahallesi’nden verildi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün yoğun aşılama programı neticesinde Muğla, SAT-2 hastalık etmeni rastlanmayan illerden biri oldu.


Türkiye’de önemli hayvan hastalıkları arasında yer alan ve çift tırnaklı hayvanların akut seyirli ve bulaşıcı viral hastalığı olarak bilinen şapa karşı Muğla’da etkin bir mücadele sürdürülüyor. Yetişkin hayvanlarda verim kaybına, genç hayvanlarda ise ölüme varan sonuçlara yol açan hastalığa yönelik her yıl ilkbahar ve sonbahar döneminde başlatılan aşılama çalışmaları, il genelinde şap hastalığının seyrini ve yayılımını önlüyor.


Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, sonbahar dönemi aşılama kampanyası döneminde Muğla genelinde 229 bin 606 büyükbaş hayvanın aşılanacağını belirtti. Menteşe’nin Gazeller Mahallesi’nde 31 büyükbaş hayvan bulunan bir işletmedeki aşılama çalışmasını denetleyen Saylak, hastalığa karşı tam zamanlı saha uygulamalarına hız kesmeden devam ettiklerini kaydetti. İl Müdürü Barış Saylak, tüm Türkiye’de olduğu gibi Muğla’da da Şap Enstitüsü tarafından üretilen aşıların Tetravalan (4’lü) olarak hayvanlara uygulandığını anlattı.


Tarım ve Orman İl Müdürü Saylak, sadece Menteşe ilçesinde aşılanacak büyükbaş hayvan sayısının 20 bin 500 adet olduğunu belirterek, “Türkiye’deki en önemli sıkıntılarından birisi olan, bulaşıcı olduğunda, hayvanlara enfekte ettiğinde genç hayvanlarımızda ölümlere sebebiyet verebilen, büyük damızlık sığırlarımızda büyük besi hayvanlarımızda çok önemli verim kayıplarına sebep olan şap hastalığının mücadele perdesinin ikincisini açıyoruz. Geçen 6 Şubat asrın felaketinden sonra ülkemiz e güney sınırlarımızdan gelen SAT-2 serotipi diye bir şap virüsü ciddi hasarlara yol açmıştı. Üreticilerimizin duyarlılığı, arkadaşlarımızın olağanüstü çalışması, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Şap Enstitümüzün aşıyı çok çabuk tespit edip aşıyı üretmesi ile birlikte yurt içinde pek çok yerde çıkmasına rağmen Allah’a şükürler olsun arkadaşlarımızın üstün gayreti ile sizlerin duyarlılığı ile Muğla’da bir vakaya rastlamadık” dedi.


Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan şap hastalığına karşı sonbahar dönemi aşılama kampanyası 17 Kasım 2023’e kadar devam edecek. Çalışma, sınır köylerden başlatılarak tüm il genelinde sürdürülecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler