USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Mustafa Çekiç; "Açıklanan Üzüm fiyatına kızdı! üzüm alım fiyatı en az 7 Lira 50 Kuruş olmalıdır"

Kilis'te her yıl yaklaşık 2 bin ton dan fazla yaş üzüm alan ve çiftçilerin mağdur olmamasını isteyen Mustafa Çekiç açıklanan yaş üzüm alım fiyatlarına adeta isyan ederek Kilis'in üzüm alım noktasında en büyük rampasına sahi

Mustafa Çekiç;
22-07-2022 18:53
Google News

Mustafa Çekiç; "Açıklanan Üzüm fiyatına kızdı! üzüm alım fiyatı en az 7 Lira 50 Kuruş olmalıdır"

Kilis

Kilis'te her yıl yaklaşık 2 bin ton dan fazla yaş üzüm alan ve çiftçilerin mağdur olmamasını isteyen Mustafa Çekiç açıklanan yaş üzüm alım fiyatlarına adeta isyan ederek Kilis'in üzüm alım noktasında en büyük rampasına sahibiz. Ancak açıklanan fiyat çiftçileri memnun etmemiştir. Bundan dolayı bu yıl rampamızdan üzüm almayı düşünmüyoruz dedi.

Mustafa Çekiç yaptığı açıklamada;

"Kilis’te Üzüm para etse de, etmese de, üretici kendisinin ve çalışan aile fertlerinin yevmiyelerini dahi kazanamasa da umudunu daha sonraki yıllara taşıyarak üretmeye devam etmek zorundadır ediyoruz da. Bizler üretmeye devam ediyoruz lakin açıklanan fiyatlar çiftçinin yüzünü güldürmemektedir. Üzüm sektörü tamamen bitmeye yüz tutmaktadır.1 Litre Kolanın dahi 14 TL’ye satıldığı günümüzde üreticinin bin bir emekle yetiştirdiği üzüm para etmemektedir.

Üreticiyi yalnızca açıklanan düşük alım fiyatları değil 2021-2022 yılında yaşanan hızlı iklimsel değişiklikler  ve Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 Virüsü ve ekonomik dalgalanmalar tüm tarımsal ürünlerde olduğu gibi üzüm üretimi açısından da 2022 yılında problemleri beraberinde getirdi.

Üzüm alım fiyatlarını açıklarken maliyet hesaplamasının içine üreticilerin arazileri ve meyve bahçeleri için yatırdıkları parayı mazotu,gübreyi, bankalardan aldıkları kredilerin faizini, hatta üreticilerin ve ailelerinin emeklerinin parasal değerini bile hiç hesaba katmadan fiyat belirlemekte, piyasayı şirketlerin lehine düzenlemekte, bizlerin üretim yapmamızı ama zarar etmemizi sağlamaktadır.

Gübre ve mazot işçilik maliyetlerinin arttığı bir ortamda üzüm üreticilerinin insanca yaşayabilmesi ve üretimlerini devam ettirebilmeleri için fiyatlandırmanın üzüm maliyeti + yüzde 25 kar payı + yüzde 25 insanca yaşam payı (asgari enflasyon oranı) eklenerek hesaplanması gerekmektedir.

 Bu hesaplamaya göre referans taban fiyatın en az 7.50 TL  olması gerekiyor.Taban Fiyat oranları bu rakamlarda açıklanmadığı takdirde kendime ait üzüm alım rampam’dan hiç bir şekilde üzüm alımı yapılmasına vicdanen gönlüm el vermemektedir.

Üreticinin maliyetinin altında açıklanacak rakamlara tüm Çiftçi kardeşlerim gibi bende razı değilim. Devletimiz güçlüdür ve inanıyorum ki rakamları Çiftçilerimizin yüzünü güldürecek şekilde fiyatlandırmayı belirleyecektir" dedi.

Haber Merkezi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler