USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İşgale karşı ittifak! Irak’ı bir defa daha bölecekler, milyonlar Türkiye'nin yolunu gözlüyor

İran, İsrail’e karşı Suriye’de değil Irak’ta savaşmayı planlıyor. Batı-İsrail ittifakı ile İran arasında yaşanacak iktidar mücadelesinde Irak halkını zor günler bekliyor. Iraklı General Abdüsselam Cesim yaptığı çağrıda “Yaklaşan bu fırtınada tek umudumuz Türkiye. Halkımız ne ABD-İsrail ne de İran’ı istiyor. Milyonlar, Türkiye’nin yolunu gözlüyor” dedi.

İşgale karşı ittifak! Irak’ı bir defa daha bölecekler, milyonlar Türkiye'nin yolunu gözlüyor
17-10-2024 12:22
17-10-2024 12:30
GAZİANTEP
Google News

Türkiye gazetesi Yılmaz Bilgen  haberine göre Orta Doğu’da Gazze sonrası yaşanan deprem Irak’ı da sarsıyor. Batılı güçler ülkeyi yeniden 2003 işgal dönemine döndürmenin hazırlıklarını yapıyor. İran ise İsrail’e karşı Suriye’de değil Irak’ta savaşmayı planlıyor. Sorularımızı cevaplayan Irak ordusu eski generallerinden Abdüsselam Cesim, Irak’ta büyük çaplı siyasi, askerî ve sosyal çalkantı yaşanacağını ve ülkenin bir kere daha taksim edileceğini kaydetti. General Cesim, Batı-İsrail ittifakı ile İran arasında yaşanacak iktidar mücadelesinde Irak halkını zorlu bir dönemin beklediğini belirtti. Bu süreçte en büyük umudun Türkiye olduğunu ifade eden Cesim “Şu an 2003-2005 işgal dönemindeki Türkiye yok artık. Lozan’ın da hükmü ortadan kalktı. Iraklı halkı Şiiler de dâhil ne ABD-İsrail ne de İran’ı istiyor. Milyonlar, Türkiye’nin kendilerini sahiplenmesini bekliyor” dedi.

ADIM ADIM PLAN YAPILDI

Gazze’yi bütün bölge açısından bir kırılma noktası olarak nitelendiren General Cesim şunları söyledi: İran yıllardır Lübnan, Suriye ve Irak’ın Sünni halkını sürüp bütün devlet yapısını ortadan kaldırdı. Bu ülkeleri İsrail-Batı ittifakının işgali için hazır hâle getirdi. Lübnan Hizbullah yapısında çok büyük çözülme var. Lider kadrolar öldürüldü. Militanlar kaçıyor. Aynı durum Suriye için de geçerli. Savaşın İran’a sıçramaması için siperi Irak’ta kazıyorlar. ABD kanadı Şii militanların ülkeden çıkarılması ile ilgili Başbakan Sudani’ye bir sene süre tanıdı. Irak çok ciddi olaylara gebe. Ordusu lağvedildi. Ülkede hâlen kurumsal yapılar kurulamadı. Siyasi yapı tamamen vesayet üzerine ve bir tür harici atamalarla şekilleniyor. Petrolümüz doğrudan gasbediliyor. Bu hâlde iken yeni bir geniş çatışma zeminine doğru hızla itiliyoruz. DERİN KRİZ YAŞANIYOR Irak halkı 2003 işgali ve ardından yapılan 2005 anayasası ile zorlu bir 20 yıl geçirdi. Milyonlarca insan ülkeyi terk etti. Her açıdan derin bir krizin içerisindeyiz. Ülkede hiçbir konuda millî karar alınamıyor. ABD 2005’te ülkeyi Şiilere teslim etti. Ancak şimdi yeniden farklı bir yapı inşa etmek istiyorlar. Mevcut rejimi tasfi ye ederek yeni bir siyaset-devlet modeli ikame edecekler. Bu yeni bir kaos ve kanlı bir dönem manası taşıyor. Yaklaşan bu fırtınada Irak halkının tek umudu Türkiye.

KALKINMA YOLU'NU İRAN ENGELLİYOR

Iraklı General Cesim’e göre Türkiye’nin bu tabloda yapacağı en büyük hata İran’a güvenmek olur. Abdüsselam Cesim, bu iddiasına delil olarak ise Irak’ın işgali öncesi bizatihi içerisinde olduğu bir olayı şöyle anlattı: ABD’nin Irak’ı bombalama hazırlığı yaptığı günlerde o dönem İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı olan Rafsancani Irak’a geldi. Bize ‘Hava gücünüz öncelikli hedefler arasında. ABD ortak düşmanımız. Bu uçakları İran’a geçirelim. İlk bombardıman dalgası durulunca siz ihtiyaçlarınıza göre bu uçakları savaşa dâhil edersiniz’ dedi. Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’i ikna ettiler. Dönemin etkin isimlerinden Saddam’ın üvey kardeşi Sebavi İbrahim el-Hasan ile bir mukavele yapıp 350 uçağımızı İran’a taşıdılar. Sonrasında defalarca talep edilmesine rağmen hiçbirisini vermediler. Biz bunun ABD ile ortaklaşa kurulmuş bir tuzak olduğunu yıllar sonra öğrendik. Zaten işgale de bütün güçleri ile destek vererek sonunda ödüllerini de aldılar. Bu sebeple Türkiye şayet İsrail tehlikesine karşı İran’la ittifak kurma yanlışına düşerse bizim yaşadığımızı ihaneti yaşayacağından zerre kadar şüphem yok. Zira Bağdat için de hayat suyu niteliği taşıyan ‘Kalkınma Yolu’ projesini ABD
ve diğer aktörlerden öte İran sabote ediyor. Bu çok açık ve net bir gerçeklik. Diğer canlı iki örnek de PKK ve Esad.

Haber: YILMAZ BİLGEN   
Kaynak: Türkiye Gazetesi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler