Dijital yayın platformu Netflix, ilk Arapça orijinal filmi olan Ashab Wala A’azz (Yabancı Dostlar) adı ile başta Lübnan ve Mısır olmak üzere, birçok Arap ülkesinde yayınladı. 2016 tarihli İtalyan filmi "Perfetti Sconosciuti"nin uyarlaması olan film, Lübnan'da bir gece bir oyun oynayan bir grup arkadaşın hikâyesini anlatıyor.
Hikâyeye göre, gruptaki bireyler, telefonlarını paylaşıp herkese gelen mesajları, görüntüleri ve telefonları ortak olarak izlemeye karar veriyor. Böylece bu kişiler arasındaki eşlerini aldatmalar, gelen fotoğraflar, cinsel içerikli konuşmalar herkesin katıldığı bir oyun olarak ele alınıyor.
Film, başta Mısır ve Lübnan olmak üzere hemen her Batı Asya ülkesinde büyük tepkilere yol açtı. Netflix’in bu ilk Arapça filmi, TV haberlerinde, sohbet programlarında şiddetle eleştirildi.
Bu tepki çeken ilk Netflix yapımı değil. Daha önce de tepki çeken bazı yapımlar şöyle:
PİNE GAP
Avustralya yapımı casus ve polisiye dizisi Pine Gap, bir sahnesi yüzünden Vietnam’ı ayağa kaldırdı. Vietnamlı seyirciler, dizinin bir bölümünde Güney Çin Denizi’ndeki karasuları sınırını Çin’e aitmiş gibi gösterildiğini söyleyerek tepki gösterdi.Casusluk merkezinin kontrol odalarında kısa bir an görülen haritada Güney Çin Denizi’nin Çin’in kabul ettiği şekilde gösterildiği belirtildi.
Vietnam Yayıncılık ve Elektronik Bilgi Dairesi, “Netflix’in ihlali Vietnam halkını kızdırdı ve üzdü. Bu, 12 ay içerisinde Netflix’in Vietnam’ın toprak bütünlüğünü tehdit eden üçüncü yapımı” açıklamasını yaptı.Netflix’in yayınladığı 6 bölümlük dizide yer alan harita büyük tepki çekerken içerik platformu bu diziyi Vietnam’dan kaldırdı.
CUTIES
Çocuk istismarı tartışmasıyla gündeme gelen ve Türkçeye Minnoşlar olarak çevrilen Fransız yapımı Cuties isimli Netflix'in dizisi, sosyal medyada tepki çekti. 11 yaşındaki kızın hikayesini anlatan ve çocuk istismarı görüntüleri içerdiği gerekçesiyle tepki toplayan Fransız yapımı Cuties'in 9 Eylül 2020'de yayına girmesinin ardından Netflix abonelik iptalleri 10 kat arttı.
Film çocuk istismarı tartışmasıyla birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de krize neden olmuş, RTÜK konuya el atarak filmin Türkiye’de yayınlanmasını önlemişti. Twitter'da #cancelnetflix (Netflix'ini iptal et) etiketiyle dünya listesinde gündem olan ve saatlerce listeden inmeyen kampanya etkisini göstermişti.
A SUITABLE BOY
Hindistan'da yayınlanan ve yönetmenliğini usta yönetmen Mira Nair'in yaptığı Netflix dizisi 'A Suitable Boy' (Uygun Çocuk) da bir Hindu kızın Müslüman erkeği öptüğü sahne tepki çekmişti. Bir milletvekilinin şikayeti üzerine polis diziyle ilgili inceleme başlattı.
Hindistan'ın ünlü yazarlarından Vikram Seth'in romanından uyarlanan ve bir genç kızın eş arayışını anlatan dizideki sahneyle ilgili Madhya Pradesh'in merkezi eyaletinin içişleri bakanı Narottam Mishra Twitter'da "Bir dinin duygularını inciten son derece sakıncalı sahneler var" dedi. Mishra diziyle ilgili yasal işlem yapılması için polisin araştırma yapmasını talep ettiğini belirtti.
THE FIRST TEMPTATION OF CHRIST
Brezilya’da Hz. İsa’yı eşcinsel olarak tasvir eden Netflix dizisi The First Temptation Of Christ (Mesih’in İlk Günahı) kamuoyunda büyük tepkiye yol açtı. Ülkede 2 milyon kişi dizinin kaldırılması için imza vermiş, Brezilyalı yapımcı şirketine molotof kokteylli saldırı yapılmıştı. Gelen tepkilerden sonra mahkeme, dizinin Netflix’ten kaldırılmasına hükmetti.