USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Okul çağı çocukları için diş bakımı uyarısı

Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA)-MERSİN'de diş hekimi Buse Öder, başlayan 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı nedeni ile velileri uyararak, okul çağındaki çocukların karışık dişlenme dönemine girmesi nedeni ile çürüklerin oluşmaması

Okul çağı çocukları için diş bakımı uyarısı
25-10-2023 17:11
Google News

Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA)-MERSİN'de diş hekimi Buse Öder, başlayan 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı nedeni ile velileri uyararak, okul çağındaki çocukların karışık dişlenme dönemine girmesi nedeni ile çürüklerin oluşmaması için ara öğünlerde tüketmeleri için yanlarına çiğneme yoğunluklu besinlerin verilmesini tavsiye etti.
Mersin'de 1403'e okul, 16500 derslikte yaklaşık 400 bin öğrenci eğitim ve öğretimi devam ettirirken diş hekimi Buse Öder, ağız ve diş sağlığı konusunda velileri uyardı. Öder, çocukların ağız ve diş sağlığının hayatları boyunca genel sağlıklarının sürdürülmesinde önemli bir rol oynadığını belirterek, "Ağız sağlığının bozulması sindirim sistemi, kalp, beyin, böbrekler ve eklemlerde ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Bu problemler göz önünde bulundurularak ağız ve dış sağlığına ilişkin çalışmaların yaşamın erken döneminden itibaren yoğunlaşması gereklidir. Okul çağı dönemi, kapsadığı nüfus ve geniş yaş aralığı nedeniyle bu alandaki çalışmaların önemli bir kısmını oluşturmaktadır" dedi.
‘ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE AĞIZ DIŞ SAĞLIĞI ÖNEMLİ’
Okul çağındaki diş gelişimi çocukların gelecekteki sağlık durumunu da belirlediğini ifade eden Öder, "Okul çağındaki çocuklar karışık dişlenme dönemindedir. 6 yaşında süt dişlerinin en gerisinden ilk daimi dişler olan 6 yaş dişleri çıkar. 7-8 yaşlarında öndeki kesici dişler değişir ve ağız içerisinde hem süt dişleri hem daimi dişlerin bulunduğu bu karışık dişlenme dönemi 13-14 yaşına kadar sürer. Süt dişleri çocukların konuşmasını, beslenmesini ve güzel bir gülümsemeye sahip olmalarını sağlayarak estetik görünüm kazandırmalarının yanı sıra en önemli görevleri daimi dişlere yer tutmak ve çene gelişimine rehberlik etmektir ve süt dişlerinin sağlıklı bir biçimde görevlerini tamamlayıp yerlerini daimi dişlere bırakmaları gerekir. Bu sebeple daimi dişlere göre daha kolay ve daha hızlı çürüme eğiliminde olan süt dişlerindeki çürükler veya iltihaplar mutlaka tedavi ettirilmelidir. Çocuklar çürüğün ilk belirtilerini fark edemeyebilirler ve ağrı başladığında tedavi için geç kalınmış olabilir. Bu nedenle çocukların ağız ve diş sağlığını korumak için bu dönemdeki dış fırçalama ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları, özellikle de 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolleri ve koruyucu uygulamalarla desteklendiğinde çürüksüz, sağlıklı dişlere sahip sağlıklı bireyler yetişir" diye konuştu.
'KORUYUCU AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İÇİN OKULDA EĞİTİM ŞARTI'
Diş hekimi Öder, okullarda farkındalık eğitiminin mutlaka verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Ağız dış sağlığının önemi hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla öğrencilere, velilere ve öğretmenlere okul ortamında görsel sunumlar ile ağız dış fırçalama modelleri üzerinde göstererek ağız dış sağlığı eğitimi verilebilir. Çocukların dişlerinde yeni çürüklerin oluşmasını engelleyecek ve hatta başlangıç çürüklerinin durmasına yardımcı olan florürlü vernik uygulaması okul ortamında tek kullanımlık uygulama fırçası ile dış yüzeylerine sürülerek yapılabilir. Böylece tüm dişlerin çürüğe karşı direnci arttırılmış olur" ifadesini kullandı.
Diş fırçalamaya 2 yaşından itibaren başlatılması gerektiğini vurgulayan Öder,  şöyle dedi:
"Çocuklarda 6 yaşında süren birinci azılara ve 12 yaşında süren ikinci azı dişlerine uygulanacak olan fissür sealent uygulaması bu genç dişlerin çürüğe duyarlı oluklarını örterek çürümelerini önlemede etkin bir rol oynar. Çocuklar 2,5-3 yaşından itibaren yaşlarına uygun florürlü diş macunları ile fırçalama yapabilirler.  Karbonhidrat içeren besinlerin ara öğünlerde tüketilmesi şeker içeriği nedeniyle, kola gibi asitli içeceklerin ise hem şeker hem de asit içermeleri nedeniyle ara öğünlerde tüketilmeleri diş minesinin zayıflamasına neden olur. Bu besinler tüketildikten sonra fırçalama yapılmazsa çürük oluşumu için gerekli ortam sağlanmış olur. Bu nedenle bu gıdaların alımından sonra çocuklara en azından su ile çalkalama alışkanlığı mutlaka kazandırılmalıdır veya bir bardak su içirilmelidir. Ayrıca ağıza atılacak bir parça peynir şekerin çürük yapıcı etkisini azaltmak için son derece önemlidir. Bu tarz besinler yerine çocuklara ara öğünlerde tüketmeleri için yanlarına ısırarak tüketebilecekleri elma, havuç gibi meyve ve sebzelerin koyulması diş yüzeylerinin mekanik olarak temizlenmesine yardımcı olur."  (DHA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler