USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Ordu’da 22 bin samuray arısı kahverengi kokarca ile mücadele için doğaya salındı

Ordu’da, son yıllarda doğu karadeniz’deki fındık bahçelerinde görülen ve fındığın oluşumuna büyük oranda zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında 22 bin samuray arısı doğaya salındı.

Ordu’da 22 bin samuray arısı kahverengi kokarca ile mücadele için doğaya salındı
07-06-2024 14:36
Google News

Ordu’da, son yıllarda Doğu Karadeniz’deki fındık bahçelerinde görülen ve fındığın oluşumuna büyük oranda zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında 22 bin samuray arısı doğaya salındı. İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, samuray arısı ile birlikte kahverengi kokarca zararlısıyla etkili bir mücadele edileceğini söyledi.


Kahverengi kokarca (halyomorpha halys) zararlısı ile biyolojik mücadele çerçevesinde Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü laboratuvarında üretilen samuray arıları (trissolcus japonicus), kahverengi kokarcanın en etkili olduğu illerden birisi olan Ordu’da belirlenen örnek bir fındık bahçesinde doğaya salındı. İl genelindeki fındık bahçelerinde doğaya salınan toplam 22 bin samuray arısı, kokarca ile mücadelede büyük rol oynayacak.


Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, son yıllarda fındık başta olmak üzere birçok meyve ve sebzeye zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele için yoğun çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Kahverengi kokarcanın çok hızlı bir şekilde yayıldığını, 300’den fazla bitkiye zarar verdiğini belirten Yılmaz, bu nedenle de mücadelesinin oldukça zor bir zararlı olduğunu kaydetti. “40 bin kışlakta kimyasal çalışma yapıldı”


Yılmaz, kahverengi kokarca ile mücadele için eylem planı hazırladıklarını ve bu plan doğrultusunda çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Mücadele çalışmaları kapsamında çok sayıda eğitimler verildiğini ve 40 bin kışlakta ilaçlı mücadele çalışması yapıldığını aktaran Yılmaz, “700’ün üzerinde eğitim faaliyeti gerçekleştirdik. Vatandaşlarımıza kahverengi kokarcayı tanıtmaya ve mücadelesi hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Kışlaklarda ilaçlı mücadele, fındık bahçelerimizde ise kimyasal mücadele çalışmaları gerçekleştirdik. Mücadele kapsamında 40 bin kışlakta ilaçlı mücadele gerçekleştirdik. Ayrıca feromon tuzaklar asmak suretiyle biyoteknik mücadele gerçekleştirdik” şeklinde konuştu. “22 bin samuray arısı kahverengi kokarca ile mücadele edecek”


Kahverengi kokarca ile mücadelenin en etkin yolunun biyolojik mücadele olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Şu anda tam samuray arısını bırakma dönemi geldi. Kahverengi kokarcalar şu dönemde çiftleşti ve yumurta bırakma döneminde. İşte bu yumurtaları parazitleyecek samuray arılarını da biz şu an doğaya bırakmış olduk. İl genelinde 22 bin samuray arısını doğaya bıraktık. Sahil ilçelerimizin tamamında ve sahile yakın ilçelerimizin de alt kesiminde yer alan bölmelere bu samuray arısını bırakmak suretiyle biyolojik mücadeleyi de başlatmış olduk” ifadelerine yer verdi. “15 gün boyunca ilaçlı mücadele yapılmaması gerekiyor”


İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, samuray arılarının doğaya salınımının ardından 15 gün ilaçlı mücadele yapılmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Sonrasında biz uzmanlarımız sahada yapacakları tespitlere göre yeni bir ilaçlama gerekirse de bunun duyurusunu yapacağız ve üreticilerimizden yeni bir ilaçlama yapmalarını isteyeceğiz. Ancak şu an bu samuray arısı bıraktığımız alanlara 15 gün süreyle ilaçlama yapmayacağız. 15 gün sonrasında ne yapacağımıza dair tekrar üreticilerimizi bilgilendirmemiz olacak. Eğer zararlıyı görmüyorsak, bahçelerimizde rastlamıyorsak zaten hiçbir şekilde ilaçlama yapmamıza da gerek yok” diye konuştu. "Fındık başta olmak üzere birçok ürün ciddi bir zararlı"


Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Betül Bayraklı, enstitü olarak kahverengi kokarcanın hem popülasyon takibini, hem de biyolojik mücadelesiyle ilgili çalışmaları yürüttüklerini ve yürütmeye devam edeceklerini söyledi. Kahverengi kokarcanın, önemli ihracat ürünü olan fındık başta olmak üzere birçok ürün için zararlı olan bir zararlı olduğunu dikkat çeken Bayraklı, mücadele çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulundu.


Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından samuray arıları, kahverengi kokarca zararlısına karşı doğaya salındı.


Fatsa ilçesi Meşebükü Mahallesi’ndeki örnek bir fındık bahçesinde düzenlenen programa, Vali Muammer Erol, AK Parti Ordu Milletvekili İbrahim Ufuk Kaynak, MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Yunus Bayram, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Celal Tezcan ile diğer protokol üyeleri katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler