USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Organamineral gübre ile topraklarımız kurtarılacak

Tokat gaziosmanpaşa üniversitesi bünyesinde bu yıl ilk kez ayçiçeğinde organaminaeral gübre araştırması yapılıyor.

Organamineral gübre ile topraklarımız kurtarılacak
05-08-2023 10:42
Google News

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi bünyesinde toprakların kimyasal gübrenin zararlarından kurtarılması için ayçiçeğinden organaminaeral gübre üretiliyor.


Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat fakültesi bünyesinde bu yıl ilk kez Ayçiçeği yetiştiriciliğinde Organaminaeral gübre araştırması yapılıyor. Yapılan araştırmada toprağa verilen zararın azaltılması hedeflenirken Ayçiçeği yetiştiriciliği Tokat ili için önemli bir yere sahip. Organaminaeral gübrenin tarım alanında üretim yapanların gündeminde yer aldığını belirten Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Endüstri Bitkileri bölümü Dr. Şaziye Dökülen" Ayçiçeği ülkemizde yağ bitkileri açısından ilk sırada yer alan bir bitkidir. Biz de gerek çiftçiye gerekse bilimsel anlamdan yani literatür kaynağı olmak adına, hangi gübrenin gerek verimine gerek yağ oranına ne tür fayda sağlayacağını görmek adına bu çalışmayı yürütüyoruz" şeklinde konuştu. "Bu yıl bu çalışmamızın ilk yılı bir daha ki yıl tekrarlanacak"


Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Endüstri Bitkileri bölümü Dr. Şaziye Dökülen" Burada çalışma alanlarımızdan ayçiçeği bitkisi vardır. Ayçiçeği bitkisi gübreleme çalışmasını yürütüyoruz. Burada kimyasal gübre dozları ve organamineral gübre dozları kullanılmaktadır. Organamineral gübre şu anda gündemde olan bir gübre çeşididir. Organamineral gübre kimyasal ve organik maddelerin yani gübrelerin birlikte harmanlanarak kullanılmasıdır. Yani bir tarafta sadece kimyasal gübre kullanımı söz konusu, bir tarafta ise hem organik hem de kimyasal gübre kullanımı söz konusudur. Aynı zamanda bunların dekara ne kadar verim verebileceğini ölçmek için de belirli dozları bulunuyor. Dekara 3,6,9,12,15 ve 18 kg olmak üzere bu şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu ayçiçeği çeşidi yağlık bir çeşittir. Tokat bölgesi ayçiçeği üretiminde ön planda olan iller arasında yer alıyor. Ayçiçeği ülkemizde yağ bitkileri açısından ilk sırada yer alan bir bitkidir. Biz de gerek çiftçiye gerekse bilimsel anlamdan yani literatür kaynağı olmak adına, hangi gübrenin gerek verimine gerek yağ oranına ne tür fayda sağlayacağını görmek adına bu çalışmayı yürütüyoruz. Bu yıl bu çalışmamızın ilk yılı bir daha ki yıl tekrarlanacak ve 2 yılın sonucuna göre şu gübre organamineral gübre veya kimyasal gübrenin şu dozları diye kullanılması geçerliliğinin tavsiyesinde bulunulacak" diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler