USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Orucu bozan şeyler: Oruç nasıl bozulur? Hangi durumlarda oruç bozulur?

Ramazan ayına girmemize ay bir zaman kala bir ay boyunca birçok Müslüman, bir aylık süre boyunca oruç tutacak. İslam dini için önemli aylardan biri olan Ramazan ayında oruç tutan kişiler, orucu nelerin bozduğunu merak ediyor. Ramazan ayında binlerce Müslüman oruç tutacakken nelere

Orucu bozan şeyler: Oruç nasıl bozulur? Hangi durumlarda oruç bozulur?
30-03-2022 16:31
Google News

Orucu bozan durumlar vatandaşların en çok araştırdığı konular arasında yer almaktadır. Mübarek Ramazan ayının gelmesi ile beraber çok sayıda soru sorulmaya devam ediliyor. Ramazan ayı boyunca tutulan oruç Müslümanlar için son derece önem arz etmektedir.

ORUCU BOZAN ŞEYLER NELERDİR?

Unutarak Yemek İçmek: Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Oruçlu olduğu hatırladığı an hala yiyip içmeye devam ederse oruç bozulur.Diş fırçalamak: Boğaza su kaçırmadan ve yutmadan ağzı su ile çalkalayabilirsiniz.Oruca niyetlenen bir kadın gün içinde adet görmesi hali: Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozmalıdır, temizlenince bugünün orucunu da kaza etmelidir.Sigara içmek orucu bozar ancak nikotin bandı orucu bozmaz.Denize girmek veya yıkanmak: Ağız ve burundan su kaçırmamak kaydıyla denize girmekle oruç bozulmaz.Oruçluysa kan vermek ve vücuda kan almak: Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar.Ağız kokusunu önlemek için ağız spreyi kullanmak veya sakız çiğnemek: Ağız ve burundan vücuda girip mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu nedenle, ağız kokusunu engellemek ve diş ağrısını gidermek amacı ile ağza sıkılan sprey veya herhangi ilaçlar yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz. Sakız içerisinde tükürükle çözülen maddelerin bulunmasından dolayı, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak zor olduğundan, bu tür sakız çiğnemek orucu bozar.

Lokal anestezi yani sınırlı uyuşturma, orucun sıhhatine engel değildir. Bölgesel veya genel anestezide serum kullanıldığı için oruç bozulur.Diş kanaması ve diş yarasından çıkan kanın tükürük ile yutulması.Lavmanda iki farklı yöntem bulunur; birinci yöntem, kalın bağırsaklarda su, glikoz ve bazı tuzlar emildiği için, gıda içeren sıvının bağırsaklara verilmesi veya orucu bozacak kadar su emilecek şekilde verilen suyun bağırsakta kalması halinde oruç bozulur. İkinci yöntemde bağırsaklara tazyikli su verilip bekletilmeksizin bağırsakların hemen temizlenip bağırsaklara verilen su ile birlikte dışkının dışarıya atılmasıdır. Bu işlemde emilen su da çok az olduğu için oruç bozulmaz.Trombosit temini için kan vermek: Normal kan verme yöntemiyle trombosit alımında sadece kan vermek söz konusu olduğundan orucu bozulmaz. Vücuda kan ile birlikte serumda verildiği bu uygulama orucu bozar.Kulak damlası damlatılması veya kulağın yıkattırılması: Kulak ile boğaz arasında bir kanal var ancak kulak zarı bu kanalı tıkar, bu sebeple ilaç boğaza ulaşmaz. Bu durumda kulağa damlatılan ilaç ve yıkama esnasındaki su orucu bozmaz. Fakat kulak zarı delik ise, kulak damlası ve kulak yıkattırılırken suyun mideye ulaşması mümkündür. Bu itibarla, ilacın ya da yıkama sırasında suyun mideye ulaşması halinde oruç bozulur.Merhem ve ilaçlı bant kullanmak: Bu işlem, yeme içme anlamına da gelmediğinden dolayı deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz.Diyaliz Uygulamalarında: Hastaya herhangi bir sıvı maddesi verilmeden gerçekleştirilen hemodiyalizde oruç bozulmaz. Ancak vücuda gıda içerikli sıvı verilen diyalizlerde oruç bozulurKişinin bile isteğe ağız dolusu kusması durumunda oruç bozulur.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler