Balıkesir’de yaşayan emekli öğretmen 78 yaşındaki Kamil Aslıer tam bir Balıkesir sevdalısı. Yıllarca biriktirdiği bilgi, belge ve fotoğraflardan oluşan 3 ciltlik "Maziye Açılan Küçük Bir Pencereden Balıkesir" eserini kendi imkanlarıyla bastıran Aslıer, edebiyat dünyasına belge niteliğinde 3 ciltlik bir eser hediye etti.
Emekli Kamil Öğretmen merakı sayesinde eski Balıkesir (Karesi) hakkında çocukluğundan bu güne kadar birçok bilgi, belge ve hatıra eşyalarını topladı. Emekli öğretmen topladığı bu bilgileri 3 cilt halinde "Maziye Açılan Küçük Bir Pencereden Balıkesir" eserini kendi imkanları ile bastırarak, edebiyat dünyasına kazandırdı. Emekli öğretmen Kamil Aslıer şimdi de elinde kalan bilgiler ile Balıkesir Ansiklopedisi’ni bastırarak, Balıkesir hakkındaki bilgileri basılı yayın olarak, kalıcı hale getirmek istiyor. Kamil Hoca bu ansiklopedi için son düzenlemelerini yaptığını ve eserin basıma hazırlandığını ifade etti.
"Maziye Açılan Küçük Bir Pencereden Balıkesir" adlı eserin önsözünü yazan Balıkesir’in yaşayan tarihçisi Aydın Ayhan, önsözde şu ifadelere yer verdi:
"Kamil Beyin yazdığı bu kitabı okurken yıllar öncesine gidiverdim. Bu kitapta adı geçen bütün isimleri tanıyorum Bazı şeyleri de yeniden yaşarken, bazı maddeleri de yeni öğrendim. Kamil Bey kardeşimiz de yıllarını verdiği bu şehirde yaşamış, bugün sadece isimleri kalmış olanları kaleme almış, bilgi dağarcığımız canlanırken zenginleşmiş de... Bu eser ansiklopedik bir mahiyet taşımakla birlikte, bu şehrin güzelliklerini ortaya koyması açısından mühim bir eserdir. Böyle kapsamlı bir eserin var olması Balıkesir için büyük bir kazanç ve Balıkesirliler için iftihar vesilesidir."
Eserini anlatan Kamil Aslıer ise, "1968 yılında Şamlı Ortaokulunda göreve başladım. 29 yıl boyunca çeşitli okullarda öğretmenlik yaptıktan sonra Balıkesir ve Karesi üzerine çalışmalar yaptım. Öğretmenlik öncesi dahil ve öğretmen olduktan sonra eski Balıkesir hakkında topladığı bilgileri tasnif ederek, düzenledim. 2021 yılında kendi imkânlarımla 3 cilt halinde bin 200 sayfa 400 konu başlığı ve 500’den fazla fotoğraf kullanarak, ’Maziye Açılan Küçük Bir Pencereden Balıkesir’ adlı çalışmamı bilim ve edebiyat çevresine hediye ettim. Şu anda son derece kapsamlı Balıkesir Ansiklopedisi’ni hazırlıyorum. Rabbim ömür, sağlık ve imkân verirse kadim şehrim Balıkesir ve Karesi’yi her yönü ile geleceğe taşımak için çalışmalarım devam ediyor. Ayrıca Balıkesirli aileler, soyağaçları ve soyları araştırdım ve değerlendirmelerim devam ediyor. Soyağaçlar ve soyların çalışmasını ayrı bir kitap haline getireceğim" dedi. "Balıkesir’e her yönüyle ilgim ilkokul sıralarında başladı"
Yazar ve emekli öğretmen Kamil Aslıer, Balıkesir ve eski Karesi’ye olan ilgisinin ilkokul sıralarında başladığını belirterek, "Şehir ile ilgili eski günleri anlatan yaşlı büyüklerimden bilgi, Balıkesir’le ilgili basılı belge ve kaynaklar, eski fotoğrafları, hatıra eşyaları, ve belgeleri toplamaya başladı. Bir yandan da küçük hikayeler, şiir çalışmaları yaptım. Öğretmen olarak çalışırken de yerel gazetelerden Birlik gazetesine kendi adım haricinde Hüseyin Keskin mahlas isim ile köşe yazıları yazdım. Lise yıllarımda fotoğraf sanatına merak sardım. Halk Eğitim Merkezinde fotoğrafçılık kursuna gittim. Evimin merdiven altını karalık oda haline getirerek, fotoğrafları bastım. Eşim fotoğraf merakım yüzünden evinin kullanım alanının daralması nedeniyle çoğu zaman tatlı sert sitemler yaptı. Bir ara Balıkesir’de okçuluk alanı olarak, spor dalında hizmet verdim. ’Balıkesir Ansiklopedisi’ için yıllarca emek vererek topladığım bu bilgi, belge ve fotoğraflar oluşan çalışmalarımın yok olmasını istemiyorum. Hemen hemen hazır olan Balıkesir Ansiklopedisi için son çalışmalarımı yapıyorum. Daha önce hazırladığım ve Balıkesir için büyük hazine olan 3 ciltlik ’Maziye Açılan Küçük Bir Pencereden Balıkesir’ eserimi bastırarak, resmi kurumlar, kütüphaneler ve okullar için faydalı olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.