28 Mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan iktidarı devralmak için 6 partinin bir araya gelerek büyük pazarlıklar sonucu kurduğu Millet İttifakı seçimin kaybedilmesinin hemen ardından sona erdi. Türkiye'nin bekası yolunda pazarlıksız olarak istikrar ve istikbal için yola çıkan Tayyip Erdoğan liderliğindeki Cumhur İttifakı ise yoluna tam gaz devam ediyor.
SEÇİMİN HEMEN ARDINDAN DAĞILDILAR
5 Mayıs 2018 tarihinde 14 Mayıs 2023 yılında yapılacak genel seçimler için CHP önderliğinde İyi Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin kurduğu, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nin katılımıyla ise 6'lı masa adını alan Millet İttifakı 28 Mayıs seçimlerinin kaybedilmesinin ardından dağıldı. Liderlerin ülke yönetimi için değil, kendi çıkarları için cumhurbaşkanı yardımcılığı, bakanlık, milletvekili ve bürokrat ataması dahil olmak üzere paylaşım yaparak pazarlıklar sonucu oluşturduğu masa, seçimden bir kaç gün sonra yok oldu.
Masa dahilinde olan ve oy oranları yüzde 1'ler seviyesinde olduğu tespit edilen Gelecek, DEVA ve Saadet Partileri masadan milletvekilleri alarak kalkarken en zararlı çıkan kişi ise Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Seçim öncesi CHP'nin milletvekili sıralarını küçük partilere dağıtan Kılıçdaroğlu, seçim sonrası koltuğunu kaybetti. Altılı masanın diğer bir kaybedeni ise İYİ Parti oldu. İYİ Parti seçimde 6'lı masa ile birlikte aldığı hezimet sonrası istifa furyasına girdi. Seçimin ardından İYİ Parti'den çok sayıda isim istifa ederek ayrıldı.
İYİ PARTİ KAPIYI KAPATTI DEM PARTİ AÇIK İTTİFAK İSTİYOR
31 Mart yerel seçimlerinde ittifak için ise masadan kalkan İYİ Parti kapıyı kapattı. İYİ Parti seçime 'Hür ve müstakil' girme kararı aldığını duyururken, HDP'nin ismini değiştirerek oluşturduğu DEM Parti ise CHP'ye açık ittifak teklifini sundu. DEM Partisi, CHP'den 31 Mart seçimleri için kapalı kapılar ardından olmayan, kamuoyunun bilgisi dahilinde yapılacak bir açık ittifak içinde var olacaklarını açıkladı.
CUMHUR İTTİFAKI DEVAM EDİYOR
28 Mayıs seçimlerine pazarlık yapmadan Türkiye'nin geleceği için birlikte hareket eden Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki Cumhur İttifakı'nda ise herhangi bir kopma bulunmuyor. Cumhur İttifakı'nın beraberliği 31 Mart yerel seçimlerinde de devam edecek.
Yerel seçimlere gidilen yolda Millet İttifakı'nın dağılan liderleri birbirlerine türlü eleştiriler yöneltirken, Cumhur İttifakı tarafında ise liderlerin jestleri öne çıkıyor.
BAHÇELİ'DEN ERDOĞAN'A JEST
Alınan bilgiye göre, partinin 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri çalışmaları kapsamında MHP Lideri Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir jest geldi. Bahçeli, partililere Erdoğan'ın "baba ocağı" Rize'nin Güneysu ilçesi için yapılan belediye başkan aday adaylığı müracaatlarının alınmaması talimatını verdi. Bu çerçevede Güneysu için başvuruları kabul etmeyen MHP, ilçeden belediye başkan adayı göstermeyecek.
ERDOĞAN LİDERLERLE GÖRÜŞÜYOR
Diğer taraftan ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhur İttifakı bünyesindeki liderlerle yerel seçimlere ilişkin görüşmeler gerçekleştiriyor. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, salı günü Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ı kabul etti. Edinilen bilgiye göre, Erdoğan, Fatih Erbakan’dan İstanbul ve Ankara için destek istedi. Fatih Erbakan talebe olumlu yaklaştı.
Erdoğan, çarşamba günü ise Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nu AK Parti Genel Merkezi'nde kabul etti. Yaklaşık 1 saat süren görüşmede yerel seçimler konusu ele alındı.
Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici de yerel seçimlerde işbirliği için olumlu mesaj verdi. Destici, Cumhur İttifakı ile yerel seçimde işbirliğine ilişkin, "Bu dönemde ülkenin bütünlüğü, milletin birliğinin Cumhur İttifakı ile sağlanabileceğine inandığımız için ittifak içinde hep fedakarlık yapan taraf olduk. Bu yerel seçimlerde de bir işbirliği talebi gelirse başta büyükşehirler ve belli iller olmak üzere, bunları değerlendiririz." açıklamasında bulundu.