USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Prof. Dr. Çetin: Yağışlar sürerse tüm Türkiye'de sivrisinek problemi devam edecek

 

Prof. Dr. Çetin: Yağışlar sürerse tüm Türkiye'de sivrisinek problemi devam edecek
16-06-2023 16:25
Google News

 

Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)- ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı devam meclisinde sivrisinek problemi hakkında konuşan Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hüseyin Çetin, “Eğer yağışlar böyle devam ederse tüm Türkiye'de sivrisinek problemi belirgin bir şekilde devam edecektir. 20 gündür sabah akşam yağmur yağıyor. İstediğiniz kadar işçiyi şu an devreye soksanız da bunu çözemezsiniz" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı devam meclisi, Başkanvekili Mesut Kocagöz başkanlığında yapıldı. CHP, AK Parti, MHP, İYİ Parti ve SP'li meclis üyeleri gündemde yer alan 33 maddeyi oyladı.

'SABAH İLAÇLANIYOR, AKŞAM YAĞMUR YAĞINCA İLACI ALIP GÖTÜRÜYOR'

Meclis başladığı sırada kentteki sivrisinek problemiyle ilgili Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin vektörle mücadele konulu VTR'si izlendi. Meclise gelen Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi, aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Çetin, yıllardır vektörle mücadele çalışması yürüttüklerini belirterek, iklim değişikliği kaynaklı yağışların çoğalmasıyla sivrisinek probleminin arttığını anlattı. Belediye personelinin vektörle mücadele için çalıştığını aktaran Hüseyin Çetin, “Sabah ilaçlanıyor, akşam yağmur yağınca ilacı alıp götürüyor. Bunun yanı sıra Alanya'ya kadar Serik bölgesini de içeren alanda devasa tarım alanlarımız var. Tarım alanlarında taban su seviyesi çok yüksek ve aşırı yağışlar sebebiyle bütün tarlalar şişiyor. Günlerce su çekilmiyor. Tarım ürünlerinin üzerine kimyasal atamıyoruz. Vatandaşlarımızın ürünlerini zehirleyemeyiz. Kalıntı çıkarsa bu sefer tarım ürünlerindeki kalıntıdan dolayı vatandaşlarımız zarar görüp ürünlerini satamayacak. Personelimiz sadece binaların etrafında fosseptik, rögar yağmur suyu gibi alanları kontrol edebiliyor. Görülmeyen alanlarda gelişen istilacı sivrisinek dediğimiz 'Asya kaplan sivrisineği' dediğimiz sinekle karşılaşıyoruz" dedi.

2011'DE YUNANİSTAN'DAN TÜRKİYE'YE SIÇRADI

Asya kaplan sivrisineğinin 2011 yılında Yunan adalarından Türkiye'ye sıçrayarak Edirne bölgesinden sınırlarımızın içerisine girdiğine dikkati çeken Hüseyin Çetin, “Marmara Bölgesi'nin her yerinde, Karadeniz'de, İzmir ve Muğla'da görülüyor. Antalya'ya sıçramaması için baskı altında tutmaya çalışıyoruz. Gece gündüz 3 vardiya personelle çalışıyoruz. Geceleri yaptığımız ilaçlamalar sadece vatandaşları rahatlatmak için uyguladığımız ilaçlardır. Uygulamamıza katkısı yüzde 1 bile değildir. Asıl tabanda ilaçlama yapılması gerekiyor. Zirai ilaçlamalar isteniyor ama az önce Ankara'da 2 vatandaşımızı zehirlenme nedeniyle kaybettik. Biz tarım ilacı kullanmıyoruz. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ürünleri kullanıyoruz. Başka ürünleri kullanmak suçtur. Özellikle ilçe belediyelerindeki yetkililerimizin destekleriyle bu işin daha iyi olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

'10 YIL ÇOK İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLMELİ'

Prof. Dr. Hüseyin Çetin, “Yağışlar böyle devam ederse tüm Türkiye'de sivrisinek problemi belirgin bir şekilde devam edecektir. Aynı zamanda Sağlık Bakanlığı da bazı görevler yapıyor. İnanın iklim değişikliğinin etkilerine yönelik tüm yerel yöneticilerin önümüzdeki 10 yılı çok iyi değerlendirmesi gerekiyor. Belediye olarak buna hazırlık yapıyoruz ama hepiniz görüyorsunuz. 20 gündür sabah akşam yağmur yağıyor. Yapacak fazla bir şey yok. İstediğiniz kadar işçiyi şu an devreye soksanız da bunu çözemezsiniz" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler