Rusya-Ukrayna Savaşı devam ederken Kremlin'i takip eden isimler, takvimde bir farklılık tespit etti. On yılı aşkın bir süredir ilk kez Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ilk kez yıl sonu basın toplantısını düzenlemeyecek. Geleneksel olarak düzenlenen bir dizi basın toplantısı, her yıl aralık ayında Vladimir Putin'in kameralar karşısına geçtiği ve geniş bir biçimde pek çok soruyu yanıtladığı, merak uyandıran bir olay. Kremlin yetkilileri bu geleneğin bu yıl uygulanmayacağına ilişkin bir açıklamada bulunurken kararda etkili olan unsurun, savaşın devletin istediği gibi ilerlememesi olduğu ifade ediliyor.
Putin'in bu toplantılarda ne giyeceği, yabancı basın mensuplarının sorularını nasıl yanıtlayacağı, bazı gazetecilerin “samimi” sorularını nasıl yanıtlayacağı merak unsuru uyandırmaktaydı. Bu kaçınma durumunun, Putin'in koronavirüs pandemisinden itibaren giderek yoğun bir şekilde girdiği öne sürülen izolasyon süreciyle alakalı olduğu da dile getiriliyor.
PESKOV'DAN KARARA İLİŞKİN AÇIKLAMA
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Bununla beraber, yurt dışı seyahatleri dahil olmak üzere düzenli olarak yaptığı gibi gazetecilerle konuşma fırsatı bulacağını umuyoruz” ifadelerini kullanmakta.
Savaşla birlikte uluslararası çapta kurumsal bir izolasyona sürüklenen Kremlin'in yanı sıra Putin de bir izolasyon dönemine girmiş olabilir. Ekranlara daha nadir çıkan Rusya Devlet Başkanı'nın bu tavrı bazı muhalif cepheler tarafından “Putin galiba sığınakta” şeklinde yorumlara da yol açıyor. Öte yandan böylesi bir basın toplantısında bazı soru başlıklarının da gündeme gelmesinden çekinildiği ifade edilmekte.
'TEHLİKELİ BİR ZAMAN KAYBI'
Bunların başında savaş stratejileri, askeri geri çekilmeler, kitlesel seferberlik ilanı ve beraberinde getirdikleri, hem cephede hem de eğitimde Rus askerlerinin karşı karşıya kaldıkları kötü muameleler ve zorlu şartlar gelmekte. Bir siyasi analiz kuruluşu olan ve Rusya üzerine çalışmalar yapan R.Politik'in kurucusu Tatiana Stanovaya, Putin'in böyle bir yılın ardından basın toplantılarını “tehlikeli bir zaman kaybı” olarak göreceğini öne sürüyor. Stanovaya şunları söylüyor:
“Putin'in diyecek bir şeyi olduğunu düşünmüyorum. Özellikle son zamanlarda bu kadar çok şey söyledikten ve karar aldıktan sonra... Büyük olasılıkla, 'kendini açıklamaya', sıkıcı ve rutin soruları yanıtlamaya, hazırlıklarla zaman kaybetmeye, nazik babacan bir rol oynamaya ve bunun gibi daha pek çok hazırlığa karşı psikolojik bir isteksizliği vardır.
Yabancı izleyiciler için şunu söyleyebiliriz ki; o zaten gerekli gördüğü her şeyi söyleyebilir, yerli izleyiciler için de mutlaka bir fırsat bulur, ancak şimdilik bunlar bir anlam ifade etmiyor. Astlarının halletmesine izin vermiş durumda.”
2001 yılından bu yana düzenli olarak her yıl aralık ayında yıllık basın toplantısı düzenleyen Putin, ilk defa 2005’te bu toplantıyı gerçekleştirmemişti.
Politico ise olaya başka bir noktadan bakıyor. “Kasım ayında 70 yaşına giren Putin sağlığıyla ilgili yoğun spekülasyonların merkezinde yer alıyor” diyor ve geçen günlerde kamera karşısında sallanırken görünen Putin'in yardımcıları hasta olduğunu reddetse de böylesi tabloların tartışmaları alevlendireceğini dile getiriyor.
Batı bloğunda basın ise ağırlıklı olarak savaştaki başarısızlıklar nedeniyle artan öfkenin Putin'i mümkün olduğu kadar az kameralar karşısına geçmeye ittiğini öne sürmekte.
Bununla birlikte Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı da konuyu bir açıklama yapmaya değer buldu. Açıklamada şu ifadeler yer almaktaydı:
“Sorular neredeyse tamamen önceden inceleniyor olsa da, iptal kararı büyük olasılıkla Rusya'da savaş karşıtı duyguların yaygınlığına ilişkin artan endişelerden kaynaklanıyor. Kremlin yetkilileri, Putin'in katıldığı herhangi bir etkinliğin Ukrayna'daki 'özel askeri operasyon' hakkında tartışmalarla neden olabileceği konusunda son derece hassas.”