Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un bu ay Rusya'yı ziyaret edeceği ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geleceği ileri sürüldü.
The New York Times'ın ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, Kim'in Rusya ziyareti fikri, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun 26 Temmuz'daki Pyongyang ziyareti sırasında belirlendi.
ABD'li yetkililer Rusya'nın Ukrayna'daki savaş nedeniyle tükenen rezervleri yeniden doldurmak için Kuzey Kore'den mühimmat satın almaya çalıştığını söyledi. Uzmanlar, bunun karşılığında Kuzey Kore'nin muhtemelen gıda ve enerji sevkiyatı ile gelişmiş silah teknolojilerinin transferini isteyeceğini söyledi.
PUTİN'İN YENİ PLANI
Bunu Putin'in yeni planı olarak nitelendiren İngiliz Telegraph gazetesi 'Putin zafer için yeni bir plan geliştiriyor' manşetini attı.
Söz konusu haberde 'ABD istihbaratının ortaya çıkardığı üzere, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Vladimir Putin ile Vladivostok'ta yapmayı planladığı görüşme, bize Rusya'nın Ukrayna'daki stratejisine dair yeni bir bakış açısı sağlamanın yanı sıra dünya için daha büyük tehlikelere dair bir uyarı da veriyor' ifadelerine yer verildi.
BEDELİNİ ÖDEYECEKLER
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan savaşta Rusya'nın egemen bir ulusa saldıran taraf olduğunu hatırlattı ve şu ifadeleri kullandı;
'Kışa girerken tahıl silolarına ve büyük şehirlerin ısıtma altyapılarına saldırmak, modern egemen bir ulusa ait toprakları fethetmeye çalışmak için savaş alanında kullanılmak üzere Rusya'ya silah sağlamak Kuzey Kore'ye pek iyi yansımayacak. Uluslararası toplumda bunun bedelini ödeyecekler.'
RUSYA KUZEY KORE'DEN NE İSTİYOR?
Geçtiğimiz yıldan bu yana ABD'li yetkililer, Kuzey Kore'nin Rusya'ya, çoğu muhtemelen Sovyet döneminden kalma mühimmatın kopyası olan top mermileri, roketler ve diğer mühimmat sağladığından şüpheleniyor.
ABD'li yetkililere göre, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu Temmuz ayında Pyongyang'a gitti ve Kim'den Rusya'ya daha fazla mühimmat göndermesini istedi.
Kuzey Kore'den mühimmat satın almak, Rusya tarafından desteklenen ve izole edilmiş ülkeyle tüm silah ticaretini yasaklayan BM kararlarının ihlali anlamına gelecektir. Ancak Ukrayna'daki savaşı nedeniyle uluslararası yaptırımlar ve ihracat kontrolleriyle karşı karşıya olan Rusya, Kuzey Kore ve İran gibi diğer yaptırım uygulanan ülkelerden de silah arıyor.
Kuzey Kore'nin geniş mühimmat depoları var, ancak Seul Asan Politika Araştırmaları Enstitüsü analisti Cha Du Hyeogn, ülkeler arasındaki dar kara bağlantısının yalnızca sınırlı miktarda demiryolu trafiğini kaldırabilmesi nedeniyle Rusya'ya önemli miktarda mühimmat gönderip gönderemeyeceğinden şüpheliydi. .
KİM JONG UN SİLAH KARŞILIĞINDA NE İSTİYOR?
Uzmanlar, Kim'in önceliklerinin yardım sevkiyatı, prestij ve askeri teknoloji olacağını söyledi.
Enstitünün eski müdürü Nam Sung-wook, "Putin tükenen silah envanteri yüzünden köşeye sıkışırken, Kim Güney Kore-ABD-Japonya üçlü işbirliğinin baskısıyla karşı karşıya olduğundan, bu her ikisi için de bir 'kazan-kazan' anlaşması olacaktır" dedi. Güney Kore casus teşkilatı tarafından yönetilen bir düşünce kuruluşu olan Ulusal Güvenlik Stratejisi için yapılan açıklamada, "İhtiyaçları artık mükemmel bir şekilde karşılanıyor."
Pandemi döneminde sınırların kapatılması Kuzey Kore'yi ciddi ekonomik zorluklarla karşı karşıya bıraktı ve Kim'in bu eksiklikleri gidermek için muhtemelen gıda ve enerji tedariki arayışına girmesi bekleniyor.
Yonsei Üniversitesi Kuzey Kore Araştırmaları Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan Bong Youngshik, toplantının devam etmesi durumunda gıda karşılığında silah yardımı anlaşmasının muhtemel olduğunu söyledi.