USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Reddi miras nasıl yapılır? Avukatsız reddi miras dilekçesi...

Haber 7 - Reddi miras davaları, miras hukukuna göre mirasın yasal olarak atandığı kişilerin mirasın hiçbir yükümlülüğünden sorumlu olmak istememeleri üzerine açılır. Reddi miras davaları genellikle, mirasçıların mirası bırakan kişilerin borçlarından muaf tutulmak için a?

Reddi miras nasıl yapılır? Avukatsız reddi miras dilekçesi...
31-05-2022 14:36
Google News

Bir kişinin vefat etmesi üzerine ardından bıraktığı mal varlığı ya da borçlarının bırakıldığı varislerin mirası kabul etmemeleri üzerine açılan davalara reddi miras denir. Miras sahibi eğer vasiyetini yazmadıysa tüm mal varlığı hiçbir beyan gerektirmeksizin varislerine geçer ve bundan sonrası varislerin aldığı karar doğrultusunda ilerler. Medeni Kanunun 605'inci maddesinde yer alan reddi mirasın iki farklı çeşidi bulunur. Bunlar, mirasın hükmen reddi ve mirasın gerçek reddidir...

Miras davası nasıl açılır? Miras davası ne kadar sürer? Miras davası dilekçe örneği...Miras davası nasıl açılır? Miras davası ne kadar sürer? Miras davası dilekçe örneği...

Reddi Miras Nasıl Yapılır?

Mirasın reddedilmesi davası, mirasçının beyannamesiyle başlar. Miras bırakanın öldüğü yerde bulunan sulh hukuk mahkemesine yapılacak bir beyanla gerçekleşir. Bu şekilde reddi miras davası açılır ve mirasın reddedilme süreci başlamış olur. Reddi miras davaları kayıtsız ve şartız olma koşuluyla açılabilir. Reddi miras davası açarken kayıtsız ve şartsız olması demek, mirastan gelecek olan hem borca hem de mal varlığının kabul edilmeden açılmasıdır. Yani mirasçı borçları reddederken mirası bırakandan gelecek olan malı da reddetmek zorundadır. Reddi miras davası açmak için kişinin ölmesi şartı da dikkate alınmalıdır. Yani bir miras sahibi ölmeden evvel reddi miras davası açamaz.

Reddi Miras Süresi

Mirasın reddedilmesi, mirasçının kendisine mirasın kaldığını öğrendiği andan itibaren 3 ay içerisinde reddi miras davasını açması gerekmektedir. Mirasın mirasçıya geçmesinin ardından 3 ay içinde açılan reddi miras davaları, yine 3 ay gibi bir süreçte neticelenmektedir. 

Reddi Miras Hangi Borçları Kapsar?

Medeni Kanunda yer alan maddeye göre, reddi miras açan bir mirasçı mirası bırakan kişinin her türlü borcundan muaf tutulur. Mirası reddeden kişi davanın neticelenmesiyle birlikte mirası bırakanın her türlü borç ve alacaklarının yükümlülüklerinden kurtulur. 

Kimler Reddi Miras Yapamaz?

Reddi miras davaları, mirası bırakan kişinin malından çok borcunun olması durumunda açılır. Mirası açmak için ise mirasçının mirasın kendisine geçtiğini öğrendiği andan itibaren 3 ay içinde sulh hukuk mahkemesine dilekçe yazarak davayı açması gerekir.

Reddi Miras Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Reddi Miras Dilekçe Örneği