Haber7 - ÖZEL
İstanbul’un tarihi ve kültürel eserleri arasında yer alan Sarıyer ilçesindeki Rumeli Feneri Kalesi uzun yıllardır atıl vaziyetteydi. İstanbul’un fethinde kritik faydalar sağlayan, 17’nci yüzyılda Sultan 4. Murad tarafından ihya edilen Rumeli Feneri Kale ve Kışlası, asırlar boyunca Osmanlı’nın İstanbul’daki stratejik savunma noktaları arasındaydı.
Bünyesinde 300 asker kapasiteli 60 asker evi, 100 top, cephanelik, buğday ambarları ve cami bulunan Rumeli Feneri Kalesi, cumhuriyetin ilk yıllarında askeri karakol olarak kullanılmıştı. |
İstanbul boğazının Karadeniz girişindeki noktada bulunan Rumeli Feneri Kalesi yıllardır atıl vaziyetteydi. Bakımsızlık nedeniyle birçok bölümü yıkılan kale, buna rağmen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktaları arasındaydı.
SESSİZ RESTORASYON
Rumeli Feneri Kalesi’yle ilgili geçtiğimiz günlerde ciddi bir hamle gerçekleştirildi. Kalede restorasyon çalışması başlatıldığı öğrenildi.
Kalenin etrafının Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tabelası bulunan demir tellerle çevrildiği görüldü. Restorasyona alınan Rumeli Feneri Kalesi ziyarete kapatıldı.
Fakat doğal sit sahasındaki restorasyon faaliyetlerinin sessizce yürütülmesi ilginç karşılandı. Kale bölgesindeki inşai çalışma ile ilgili herhangi bir bilgi paylaşılmadığı görüldü.
RUHSAT ALINMADI MI?
İnşaat faaliyetinin hangi amaçla gerçekleştirildiği ve hangi firmanın işi üstlendiğine dair bilgiye yer verilmedi. İnşaat için İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden ruhsat alınıp alınmadığı bilinmiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Sarıyer Belediyesi’nden inşaata dair gerekli izin ve ruhsatların alınıp alınmadığı da muamma. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nden plan değişikliği onayının alınmadığı da iddialar arasında.
Bölge sakinleri, bünyesinde yıkılmış bir camiyi de barındıran tarihi kale bölgesinde eğlence mekanı yapılacağına dair duyumlar alındığını ifade ediyor. Ecdad yadigarı kalede opera, bale, konser gibi etkinliklerin icra edileceği bir tesisin inşa edileceği öne sürülüyor.
CEVAPSIZ SORULAR
Konuya ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yönelttiğimiz sorular ise cevapsız bırakıldı.
Rumeli Feneri (Topçu) Kalesi’nde gerçekleştirilen restorasyonun mahiyetine dair hiçbir bilgilendirme olmadığı, inşaatın izinsiz yürütüldüğü, inşai faaliyet için Çevre Şehircilik Müdürlüğü’nden ruhsat alınmadığı, Tabiat Varlıkları Kurulu’ndan plan değişikliği onayı alınmadığı ve burada bir eğlence mekanı oluşturulacağına dair iddia ve şikayetleri soru olarak yönelttiğimiz Bakanlık yetkilileri sessiz kaldı.
Kamuoyu, Rumeli Feneri Kalesi’ndeki inşaat çalışmaları ile ilgili şu soruların cevabını arıyor:
Şu anda Rumeli Feneri Kalesi’ndeki restorasyon hangi gaye ile yürütülüyor?
Restorasyon neticesinde Rumeli Feneri Kalesi bölgesi hangi amaçla kullanılıyor?
İnşaat izinleri ve ruhsat alındı mı?
Rumeli Feneri Kalesi bölgesinde “eğlence mekanı” tarzında bir işletme oluşturulacak mı?
Rumeli Feneri Kalesi bünyesinde daha önce var olduğuna dair görüntüleri bulunan ibadethane/cami tekrar inşa edilecek mi?