Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, nükleer silahlarla alakalı Batılı ülkelere mesaj verdi.
Eski Rusya Devlet Başkanı mevcut Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, geçen ay, "Ukrayna'nın Rus birliklerine karşı saldırısı başarılı olursa Moskova'nın nükleer silah kullanmak zorunda kalacağını" söylemişti.
Nükleer çatışmanın ağır sonuçları olacağına dair mesajlar veren Lavrov, sahip oldukları nükleer silahların Rusya'yı tehditlerinden koruduğunu dile getirdi:
"Nükleer silahlara sahip olmak, bugün ülkemizin güvenliğine yönelik bazı önemli dış tehditlere verilebileceğimiz en güçlü yanıt."
Nükleer güce sahip ülkelerin doğrudan çatışmaya girme riski olduğunu belirten Lavrov, "Bu tarz bir gelişmenin önlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle askeri ve siyasi risklerin varlığını hatırlatmalı ve rakiplerimize temkinli sinyaller vermeliyiz. Batı da nükleer savaşın yaratacağı riskleri sürekli olarak kendisine hatırlatmalı." ifadelerini kullandı.
GERÇEKTEN NÜKLEER SAVAŞ YAŞANIR MI YOKSA BU BİR KORKUTMA SAVAŞI MI?
Rusya-Ukrayna savaşında ABD ve NATO, Kiev yönetimine yüksek miktarda silah tedarik ediyor. Son olarak ABD, Ukraynalı pilotların eğitimi tamamlandıktan sonra bu ülkeye F-16'ların tedarik edilmesine onay verdi.
ABD, F-16'ların Ukrayna'ya gönderilmesine onay verdi
ABD Başkanı Joe Biden da daha önce yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'da taktik nükleer silahla kullanmasının söz konusu olabileceğini ifade etmişti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en yakın müttefiki Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko, geçen gün, Moskova'nın kendi ülkesinde konuşlandırdığı nükleer silahları, bir dış saldırıyla karşı karşıya kalmaları durumunda kullanacakları konusunda uyarmıştı.
Washington merkezli düşünce kuruluşu "Institute for the Study of War" ise, bu yıl yaptığı analizde, Rusya'nın artan nükleer savaş söyleminin Ukrayna'yı ve Batılı destekçilerini caydırmak için kullandığı bir propaganda olduğunu aktarmıştı.