Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, içme ve kullanma suyu analiz çalışmaları sonucunda Samsun’un içme suyunun ’temiz’ olduğunu açıkladı.
Temmuz ayının ilk haftasında Samsun’da yaşanan sağanak yağışların ardından Samsun İl Sağlık Müdürlüğüne içme sularıyla ilgili ’koku’ şikayetleri yapıldı. Şikayetler üzerine numune alım sayıları artırıldı. İl Sağlık Müdürlüğü yapılan analiz sonuçlarını duyurdu. "Samsun’un içme sularında kimyasal, mikrobiyolojik ya da fiziksel herhangi bir problem yok"
2024 yılı ilk 7 ayında toplam bin 909 numune alındığını ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uras, "İlimizde içme ve kullanma suyu şebekelerinden numune alma işlemleri ’İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik’ hükümleri çerçevesinde Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Çevre Sağlığı birimimiz tarafından Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi(SASKİ) Genel Müdürlüğümüzle koordineli bir şekilde yürütülmekte ve alınan numuneler laboratuvarlarımızda mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel yönden analiz edilmektedir. Bu çalışmalar çerçevesinde ilimiz genelinde 831’i yeraltı, 45’i yüzeysel olmak üzere toplam 876 kaynak, 22 arıtma tesisi, 510 şebeke, bin 764 su deposu ve bin 81 izleme noktası mevcuttur. 2024 yılı ilk 7 ayda bu çalışma kapsamında toplam bin 909 numune alınarak inceleme için Halk Sağlığı Laboratuvarımıza teslim edilmiştir. Bu rutin analiz sürecinin dışında, özellikle son dönemde ilimizde görülen aşırı yağmur vakaları sonrası müdürlüğümüze içme sularıyla ilgili iletilen şikayetler üzerine, numune alım sayıları ve noktaları artırılmış, takip süreci sıklaştırılmıştır. Temmuz ayı boyunca yürütülen bu çalışmanın verilerine baktığımızda, analiz sürecine tabi olan içme suyu değerlendirme sonuçlarımızın ’temiz’ olduğunu, Samsun’un içme sularında kimyasal, mikrobiyolojik ya da fiziksel herhangi bir sorun olmadığını söyleyebiliriz. Samsunlular gönül rahatlığıyla içme sularını tüketebilirler. Sağlık Müdürlüğümüz tarafından muhtemel uygunsuzluk durumlarında zaten ivedilikle ilgili kurumlara bilgi verilmekte, kirlilik araştırması yapılmakta, tekrar su numuneleri uygun hale gelene kadar takip/izlem süreci sürdürülmekte ve veriler Sağlık Bakanlığı İçme Kullanma Suyu Bilgi Sistemine aktarılmaktadır" dedi.