Döviz kurunda meydana gelen dalgalanma, ülke genelinde üretim faaliyeti gösteren üreticileri olumsuz etkiliyor. Döviz kurundaki dalgalanmaya bağlı olarak artan doğalgaz fiyatlarına son 4 ay içerisinde art arda yapılan zamlar, sanayicilerin belini büküyor. BOTAŞ, elektrik üretimi ve sanayide kullanılan doğalgazın fiyatını yüzde 20 artırdı. Konut tarifelerinde değişiklik yapılmazken, bu zam ile birlikte elektrik üretimi ve sanayide kullanılan doğalgazın fiyatı son 4 ayda yüzde 98 oranında artmış oldu.
4 AYDA YÜZDE 98 ZAM!
Doğalgaz kullanım fiyatlarına Eylül ayında yüzde 15 oranında zam yapılmıştı. Sanayicilerin tepkisini çeken zam sonrası Doğalgaza ekim ayında da yüzde 15 zam gelmişti. Zam, sanayi ve elektrik üretim amaçlı tarifeye yapılırken mesken tarifesi sabit kalmıştı. Kasım ayında yapılan yüzde 48'lik zammın ardından Aralık ayında yapılan yüzde 20 oranında zam geldi. bu zam ile birlikte 4 aylık dönemde sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 78 oranında zam yapıldı.
İHRACATTA REKOR VAR AMA…
Doğalgaz kullanım ücretlerine yapılan zamlar, sanayiciyi olumsuz etkiledi. Geçtiğimiz gün Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan verilerde Kasım ayında ihracat rekorları kıran sanayiciler, 4 aylık dönemde gelen zamlardan olumsuz etkilenecek gibi. ZAMLARA DUR DENİLMELİ Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren kentleri arasında yer alan Gaziantep’ten, 11 aylık dönemde 9,1 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Yıllık 10 milyar dolar hedefiyle üretim yapan Gaziantepli sanayiciler, bu performansları ile göz doldururken, rekabet gücüne büyük darbe vuran zamlar ve döviz krizi ile mücadele ediyorlar. Doğalgaza son 4 ayda gelen zamların rekabet gücünü olumsuz etkileyeceğini kaydeden sanayiciler, bu zamlara artık dur denilmesi gerektiğini söyledi.
MALİYETLER ARTIYOR
Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, zor koşullara rağmen üreten sanayicilerin, artan maliyetler karşısında rekabet gücünün sekteye uğradığını söyledi. Başkan Ünverdi, "Sanayiciler, kurdaki dalgalanma, hammadde fiyatlarındaki artış, tedarik sorunu, navlun, konteyner sıkıntısı ile karşı karşıya. Enerji maliyetlerindeki artışlarla birlikte sanayicilerin rekabet gücü giderek azalıyor. Zam sanayiciyi derinden etkileyecek. İhracatta tarihi rekorların kırıldığı ve hedef büyüttüğümüz böylesi bir dönemde maliyet artışları dünya ile olan rekabetimizi daha zor hale getirecek" ifadelerini kullandı.
“BU ARTIŞLARI KALDIRACAK GÜCÜMÜZ YOK”
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, "Sanayinin önemli enerji kalemlerinden olan doğalgaz maliyetlerine yüzde 20 oranında zam yapıldı. Son dört aylık dönemde gelen zamlar ile birlikte doğalgaz kullanım bedeli yüzde 98 oranında zamlandı. dünya genelinde global bir artış var ama bizim ekonomimizin ve sanayicimizin bu artışları kaldıracak gücü yok. Bütün rekabet gücümüzü kaybederiz" diye konuştu.