Türkiye geneli yapılan KYK yurtlarına yüzde %80 zamdan sonra Gaziantep’te okumak isteyen genç sayısı arttı. Yıl boyunca üniversiteye girmek için çalışıp, şimdi yerleşmek için YKS sonuçlarını bekleyen gençler, sınav sonucu kadar, geçim sorununa da kafa yoruyor. KYK yurt ücretlerinde yapılan zam ve artan hayat pahalılığı sonrası, gençler tercihlerinde artık sadece sınav sonucuna bakmıyor. Gençler, geleceklerini şekillendirecek eğitimi değil, nasıl geçineceklerinin derdinde.
GAZİANTEP’TE BİLE MADDİ OLARAK ZORLANACAĞIZ
20 Temmuz’da açıklanacak YKS sonuçları beklediğini belirten Ahmet Y.(17), “ Tıp Fakültesi kazanırım diye bir beklentim var. Tıp öğrencisi olduğumda yurtlar ve okul masraflarını düşününce ailemin zorlanacağını biliyorum. İlk 6 binde olma ihtimalim var. Ama tercihimi Gaziantep’ten yana kullanacağım.
Bu sıralama ile daha iyi bir tıp fakültesine gidebilirim. Ama kendinizi benim yerime koyun. Biz 5 kardeşiz. Durumumuz belli. Bir valiz hazırlamanın maliyeti ortada. Şehir dışında okumam halinde, benim aylık yemek masrafım, ailemde eve giren parayı geçer. Kendi şehrimdeki okulları seçmekten başka şansım yok.”dedi.
DIŞARI ÇOK MASRAF OLUR
Adını vermek istemeyen bir genç; “Okulumu burada seçmeyi düşünüyorum. Dışarıda çok masraf oluyor. Ben de gencim; il dışında okumayı isterdim. Gaziantep’te okurken başka insanları tanımadan, başka şehirleri görmeden iş olanaklarını sadece burası olarak görmek haksızlık. Düşünsenize kabuklarınızı kıramıyor yuvadan hiç çıkmıyorsunuz! Polis olmayı düşünüyorum. Oradan belki olanaklarla gezer
okurum üniversiteyi.” şeklinde konuştu.
KYK’DA KALIP BORÇLA MEZUN OLMAK İSTEMİYORUM
Sınav sonucunu beklediğini söyleyen Samet(18) ise, “ Yedi kişilik bir aileyiz. Mezun olduktan sonra asker olmayı düşünüyorum. Gördüklerim bunlar öğretmenlik okuyanlar atanamadı, doktorlar sıkıntıda. Türkiye’de yarın ne olur belirsizliği benim üniversite tercihimi de etkiliyor. Bir de şehir dışına gidip KYK’da kalıp borçla mezun olmak istemiyorum. Son zamma bakar mısınız? 850 TL burs veriliyor, 800 TL KYK parası alıyor. Kalan 50 TL ile simit mi alacağız?”dedi.
PANDEMİDE 350 TL OLAN YURT 800 TL OLDU!
Umutsuz olduğunu belirten Mehmet Şevikoğlu; “Her yıl zam yapılıyor KYK’ya. Biz 550 TL kredi alırken 350 yurtlara verirdik. Bizler evlerimize döndük yurtlar kapandı. Okullara döndüğümüzde ödenecek tutar da değişti.
Artık kredimiz 650 oldu, yurda ise 500 TL öder olduk. Şimdi 850 TL’lik krediyi müjde olarak açıklamışlardı. Şimdi 800 TL KYK’ya verip, 50 TL ile ne yeniliri düşüneceğiz. Ben mezun oldum. Yanımdaki arkadaşım ne yapsın. O daha yolun başında. Ablalarım da olmasa ben geçinemezdim. Aldığım kredi 14 bin TL, enflasyona göre o borcum da katlanacak. Şimdikiler 40-45 bin TL altına imza atıyor. Ben buna cesaret edemem ve işsizim. Bir daha okumayı okulu devam ettirmeyi düşünmüyorum! Hükümet değişirse borçlar silinecek vaadi var. Onun da ne kadar doğru olacağı belirsiz.” dedi.
BURSLU OKUMAK İÇİN BİR YIL DAHA DENEYECEĞİM
Bu yıl yerleşmeyi düşünmediğini belirten Kemal (18) ise “Tıp okuyup, mezun olamayabilirim. Bütün mühendislikler de asgariye çalışıyor. O kadar okuyup diplomamla asgari ücrete çalışmak hiç hoşuma gitmez. Benim de ailem beş kişilik. Sıralamam tahmini 20 binde olacak. Ben daha iyi hazırlanıp burslu imkanlarla okurken en azından sıkıntıya girmemek için bir yıl daha hazırlanacağım.” dedi.